Tízezer éves lábnyomok árulkodnak egy hatalmas őslajhár és az ősemberek közötti küzdelemről

HatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. őslajhárt győzött le az ősember tízezer éves lábnyomok tanúsága szerint – olvasható a Science Advances tudományos lap egy új tanulmányában. Számos nagy testű állat halt ki az utolsó jégkorszak végére. Nem tudni, mennyivel járult hozzá a vadászó ősember, de az új-mexikói White Sands Nemzeti Parkban felfedezett lábnyomok azt sugallják, hogy félelmetes erejű vadakat is legyőztek a vadászok.

Forrás: Murray Foubister/flickr

A nemzeti parkTíz év után bontottak szirmot ismét a lótuszok egy thaiföldi nemzeti parkban. hatalmas kiszáradt Rejtélyes tó keletkezett a tunéziai sivatagban. medre helyén a jégkorszakban nagy kiterjedésű tó hullámzott, ám ahogy a klíma melegedett, a vízfelület egyre zsugorodott, a medret a szél dombossá formálta, a dombok között időszakosan még egy ideig összegyűlt a víz. A jégkorszak megafaunája, vagyis a hatalmas testű lajhárok, masztodonok, mamutok, tevék és a rájuk vadászó emberek is otthagyták lábnyomaikat a száraz mederben.

Forrás: Matthew Bennett, Bournemouth University
Forrás: David Bustos, National ParkZhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része. Service

Az egyik legizgalmasabb emberiA csimpánzok felismerik társaik tudásbeli hiányosságait. lábnyomegyüttest egy óriáslajhár nyomain belül találták meg. A tanulmány készítői szerint ez azt jelenti, hogy a vadász a lajhár nyomaiban lépkedett, amikor követte, hogy elejtse. A kutatók azonosították az óriáslajhár “hadonászó köreit” is, így nevezték ugyanis, amikor a vad hátsó lábaira emelkedett és mellső lábaival valószínűleg igyekezett elhajtani üldözőit. Amikor kibillent az egyensúlyából, letette a mancsát és éles karmait a talajra, hogy megtámaszkodjon.

Forrás: Matthew Bennett, Bournemouth University

Az így keletkezett “köröket” mindig emberi nyomok veszik körül. Nagy területen csak a lajhár nyomai láthatók, egyenesen halad. Ahol megjelennek az emberi nyomok, a lajhár útiránya hirtelen megváltozik, amit úgy értelmeznek, hogy a vad megpróbált elmenekülni. Amikor a kirakós darabjait összeillesztették a tudósok, kiderült, hogyan üldözte és ejtette el egy csapat ember a lajhárt. A hajsza közben hirtelen az egyik vadász magára vonta az állat figyelmét, egy másik közben elé osont és megpróbálta halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. álosan megsebesíteni – erről árulkodik a sárba írt történet.

Forrás: Alex McClelland, Bournemouth University

A tudósok szerint azért vállalkozott ilyen veszélyesElképesztő méreteket ölt a világ legnagyobb algavirágzása. küzdelemre az őskori ember, mert minél nagyobb volt a préda, annál több éhes gyomrot lehetett a húsával megtölteni, de lehet, hogy egyszerű emberi erőfitogtatásról volt szó. Az utolsó jégkorszak idején hódCsapdába esett hódokat mentettek ki a csatornából Budapesten. ították meg az emberek az amerikai kontinenst, a nagy síkságok felé terjeszkedve. Ugyanebben az időben halt ki a megafauna. Vannak paleontológusok, akik szerint a túlvadászás vezetett a kihalási hullámhoz, mások úgy vélik, a klímaváltozásÉvtizedeken belül lakhatóvá válhat Szibéria nagy része a klímaváltozás miatt. a kihalás igazi oka.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!