Tíz másodperc alatt azonosítja a rákos szövetet egy toll formájú kézi műszer

Tíz másodperc alatt azonosítja a rákos szövetet egy tollAz űrtoll legendája. formájú kézi műszer, amelyet a Texasi Egyetem tudósai fejlesztettek ki. A kutatók szerint a műszer “gyorsabbá, biztonságosabbá és pontosabbá” teheti a daganat"Gyökeres változást" hozhat a fej- és nyakrákos páciensek kezelésében egy új immunterápia. eltávolítását. Azt remélik, használatával elkerülhető, hogy a beteg szövet maradványai a szervezetben maradjanak – írták a Science Traslational Medicine szaklapban. A tesztek szerint a toll az esetek 96 százalékában pontosan diagnosztizált.

Forrás: University of Texas

A MasSpec Pen a rákos sejtekre jellemző anyagcsereKiderítették, mi a kulcsa az emberi teljesítőképesség határának. felismerésével működik: szaporodási és növekedési ütemük miatt kémiájuk nagyon eltér az egészséges szövetek anyagcseréjétől. A tollat a rákgyanús területhez érintik, ott apró vízcseppet bocsát ki. Az élő sejtek vegyi anyagai a vízbe jutnak, ezt a toll visszaszívja, hogy analizálják. A tollat ezután egy tömegspektrométerbe helyezik, amely több ezer vegyi anyagA világ legkönnyebb szilárd anyagát alkották meg Kínában. tömegét képes megmérni minden másodpercben. Az eredmény – a “kémiai ujjlenyomat” – alapján az orvosok eldönthetik, egészséges vagy rákos szövetet vizsgálnak. A kutatók 253 mintán tesztelték a tollat. Azt tervezik, hogy a tesztek folytatásával tovább finomítanak rajta, mielőtt jövőre műtétek közben is kipróbálnák.

Forrás: University of Texas

A daganateltávolító műtétek pontosságát korábban is igyekeztek fokozni: az Imperial College LondonA szervezet valódi biológiai korát kimutató tesztet fejlesztettek ki brit kutatók. tudósai olyan kést fejlesztettek, amelyik érzékeli, “kiszagolja”, hogy rákos daganatot távolít-e el. A Harvard egy kutatócsoportja lézerrel vizsgálja, milyen kiterjedésű agydaganatot kell eltávolítani.

Science Traslational Medicine, University of Texas, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!