Tíz éve nem volt ekkora napkitörés

Az elmúlt 10 év legnagyobbMS Turanor - a világ legnagyobb napenergiával működő hajója. napkitörésLátható volt a sarki fény Magyarországon. ét észlelték amerikai kutatók szeptember 6-án: központi csillagunk két, úgynevezett X-osztályú flert produkált, amely a legerőteljesebb naptevékenységek közé tartozik. A flerMegfejtették a napkitörések titkát. a naplégkör egy körülhatárolt részének hirtelen, erős kifényesedése.

Forrás: NASARekordszámú pályázó jelentkezett a NASA legújabb űrhajósképzésre. SDO AIA, Atmospheric ImageEgy évtizede elveszett műholdját próbálja életre kelteni a NASA. Assembly

Az első, X2,2-es erősségű kitörés magyar idő szerint délelőtt 11 óra 10 perckor, míg a második, jóval erősebb X9,3-as kitörés pedig délután 2 óra körül történt. A napkitöréseket az energiájuk szerint A, B, C, M és X betűkkel jelzett kategóriákba osztják, az X alatti besorolásba tartozó kitörésekből a földi atmoszféra miatt nemigen érzünk meg semmit. A NASA napfigyelő műholdja, a Solar Dynamics Observatory mindkét eseményt megörökítette. Mindkét fler forrása az aktív régióként számon tartott AR 2673-as napfolt.

Forrás: NASA/Goddard/SDO

Ilyen heves napkitörést utoljára 2006-ban észleltek, mely X9,02,7 millió éves jégmintát hoztak felszínre az Antarktiszon. -ás erősségű volt és nagy területen okozott kiesést a rádiókapcsolatokban, főként AfrikaA veszélyeztetett majmok létét teheti kockára, ha Afrikában is elterjednek az olajpálma-ültetvények. és Közel-Kelet felett. Az Időkép beszámolója szerint a kitörést koronakidobódásÚjabb hatalmas napkitörést észleltek. is követte, mely szombat hajnalban érheti el bolygóZáptojásszagú köd veszi körül az Uránuszt. nkat, heves geomágneses vihart, ezzel együtt délebbi területeken is előforduló sarki fényt okozhat, ugyanakkor veszélyt jelenthet a műholdak elektronikájára.

A NapÍgy néz ki a Nemzetközi Űrállomás Csákányházáról. felszínén a viharok aktivitása 11 éves ciklusokban erősödik és gyengül. A 2008-ban indult ciklus csúcsa 2014-2015-re esett, azóta folyamatosan csendesül a Nap, de még így is előfordulhat hevesebb naptevékenység, ilyen volt a mostani esemény is. Minden idők legnagyobb kitörése 2003-ban történt, a becslések alapján ennek erőssége meghaladta az X28-at is – írja Science Alert tudományos portál. A napkitörést kísérő sugárzás bolygónk atmoszféráján nem tud áthatolni – és így nem fenyegeti az embereket -, de ha elég erős a kitörés, akkor megzavarhatja a GPS és kommunikációs jeleket.

Forrás: Wikimedia Commons/NASA/Goddard Space Flight Center


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!