Tilos ünnepelni az újévet Szaúd-Arábiában

Szaúd-ArábiaAz ország, amely homokot exportál Szaud-Arábiába. abszolút monarchiaMegtalálták a Monarchia egyik elsüllyedt tengeralattjáróját a Jón-tenger mélyén. amelynek legfontosabb intézménye, maga a Szaúd dinasztia, amelyben a hatalom férfi ágon öröklődik. Az országnak nincs alkotmánya, sem választott kormánya (nem tartanak általános választásokat), így ezek hiányában a királyi jogkört hivatalosan nem korlátozza más, mint az iszlám szent könyve a Korán, amely betölti az alkotmány funkcióját, és az iszlám jogrendje, a Saría. Ugyanakkor a királynak döntései során egyetértésre kell jutnia a vallási vezetőket tömörítő ulemával, a jellemzően az uralkodói család tagjaiból álló Miniszterek Tanácsával. Emellett Fahd király a 20. század végén felállított egy – jelenleg 150 fős – királyi tanácsadó testületet a Súrát, amellyel a király szintén konzultál fontosabb döntései előtt.

Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia

Az állam irányítására vonatkozóan az egymást követő uralkodók saját szabályokat állítanak fel. A társadalom elismert tagjai több alkalommal szót emeltek már az állam demokratizálásáért, az alkotmányos monarchiáért, a választójog bevezetéséért, de ez idáig ez az igény süket fülekre talált az uralkodóknál, rosszabb esetben rosszallást és börtönbüntetést vont maga után.

Szaúd-Arábia

A szaúd-arábiai vallási rendőrségÖnfeledten éneklő rendőr a Youtube új sztárja. arra figyelmeztetett, hogy az újévi ünneplés minden formája tilosSao Paulo - egy város kültéri reklámok nélkül. a királyságban – írta meg az MTI az Okaz című szaúdi napilapra hivatkozva. A rendőrség egy fatvára (rendeletre) támaszkodik, amelyet a szaúd-arábiai ulémák tanácsa, a legfőbb vallási szervezet adott ki, és tiltja az újévi ünneplést.

Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábiában az iszlám vahhábita ága a hivatalos vallás40 éve él felemelt kézzel egy indiai férfi. , ez pedig roppant mereven értelmezi a muzulmánok szent könyvének, a Koránnak az előírásait. Az iszlám jogrendszer (saría) tiltja a karácsony és az Újév megünneplését. A hagyományos muzulmán ünnepeken (íd al-fitr, íd al-adha) kívül a szaúdi hatóságok nem engedélyezik semmilyen más nap megünneplését. A szaúdi erkölcsrendészet feladata többek között a nemek elkülönülésére vonatkozó szigorú törvény betartásának, a visszafogott ruházat viselésének, valamint annak ellenőrzése is, hogy zárva tartanak-e az üzletek az imaidőkben. A rendőrök azonnal őrizetbe veszik azt, aki nem tartja be az előírásokat.

Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia

Forrás: wikipedia.hu , MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!