Tengerbe zuhant a világ legkisebb űrrakétája

Felbocsátották vasárnap Japánban a világ legkisebbEh'haeusl - világ legkisebb szállodája. űrrakétáját, amely műholdat állított volna FöldAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. körüli pályára, de ez nem sikerült, mert a rakéta a tengerbe zuhant. A mintegy 9,54 méter hosszú, 52 centiméter széles, 2,6 tonna súlyú rakétát – fedélzetén a TRICOM1 nevű műholddal – a déli Kagosima prefektúrában fekvő ucsinurai űrközpontból indították. Az első híradások arról szóltak, hogy a start sikeres volt, és a három kilogrammos távközlési műholdEldőlt és felrobbant visszatéréskor a SpaceX hordozórakétája [videó]. 200 kilométeres magasságban levált a rakétáról.

Később azonban a japánGate Torony - az épület amin egy autópálya halad keresztül. űrhivatal (JAXAKudarccal végződött az űrszemét begyűjtését célzó japán kísérlet. ) közölte, hogy a kommunikációs rendszer meghibásodása miatt az indítás utáni harmadik percben megszakadt az űrmisszió, a háromlépcsős rakéta második fokozatának a hajtóművei már nem indultak be, és az űreszköz rakományával együtt a tengerbe zuhant.

raketaForrás: JAXA

A japán űrkutatási ügynökségnek a kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekkel, mobiltelefonokban és háztartási eszközökben is használt akkumulátorokkal sikerült leszorítania a rakéta fejlesztési és indítási költségeit. A program ára így nem haladta meg a 3,6 millió dollárt. A szóban forgó rakéta méreteiben és súlyában durván az ötöde volt a JAXA által használt hordozórakétáknak. A parányi holdAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. az előzetes számítások szerint legalább egy hónapig lett volna üzemképes, elliptikus pályán keringve. A fedélzetén elhelyezett kamerával a bolygó felszínéről készült képeket küldött volna a Földre.

MTI, JAXA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!