Tengerbe zuhant a világ legkisebb űrrakétája

Felbocsátották vasárnap Japánban a világ legkisebbEh'haeusl - világ legkisebb szállodája. űrrakétáját, amely műholdat állított volna FöldKudarccal végződött az űrszemét begyűjtését célzó japán kísérlet. körüli pályára, de ez nem sikerFellőtték a SpaceX új óriás rakétáját, amely magával vitte a Tesla elektromos autóját. ült, mert a rakétaFellőtték a SpaceX új óriás rakétáját, amely magával vitte a Tesla elektromos autóját. a tengerbe zuhant. A mintegy 9,54 méter hosszú, 52 centiméter széles, 2,6 tonna súlyú rakétát – fedélzetén a TRICOM1 nevű műholddal – a déli Kagosima prefektúrában fekvő ucsinurai űrközpontból indították. Az első híradások arról szóltak, hogy a start sikeres volt, és a három kilogrammos távközlési műholdÍgy nézhetett ki a kék Mars. 200 kilométeres magasságban levált a rakétáról.

Később azonban a japánMég mindig sugárszennyezett víz szivárog a tengerbe a fukusimai erőműből. űrhivatal (JAXAKudarccal végződött az űrszemét begyűjtését célzó japán kísérlet. ) közölte, hogy a kommunikációs rendszer meghibásodása miatt az indítás utáni harmadik percben megszakadt az űrmisszió, a háromlépcsős rakéta második fokozatának a hajtóművei már nem indultak be, és az űreszköz rakományával együtt a tengerbe zuhant.

raketaForrás: JAXA

A japán űrkutatási ügynökségnek a kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekkel, mobiltelefonokban és háztartási eszközökben is használt akkumulátorokkal sikerült leszorítania a rakéta fejlesztési és indítási költségeit. A program ára így nem haladta meg a 3,6 millió dollárt. A szóban forgó rakéta méreteiben és súlyában durván az ötöde volt a JAXA által használt hordozórakétáknak. A parányi műhold az előzetes számítások szerint legalább egy hónapig lett volna üzemképes, elliptikus pályán keringve. A fedélzetén elhelyezett kamerával a bolygó felszínéről készült képeket küldött volna a Földre.

MTI, JAXA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!