Teljesen lemásolták Európa legősibb barlangrajzait

A FranciaországRendkívül ritka majmokat loptak el egy francia állatkertből. déli részén található Chauvet-barlangAz eddig véltnél mintegy 10 ezer évvel korábbiak a Chauvet-barlang rajzai. (Pont d’Arc barlangjának is nevezik) felfedezőjéről, Jean-Marie Chauvet francia barlangA kamcsatkai jégbarlang - Egy érdekes természeti képződmény. ászról kapta a nevét. Chauvet két kollegájával, Éliette Brunellel és Christian Hillaire-rel egy Az egyensúlyozó Kummakivi-kő Finnországban. tömeg egyik nyílásából érkező huzatnak köszönhetően fedezte fel 1994. december 18-án a barlangot, amelynek bejáratát 23 ezer évvel ezelőtt egy lezuhanó sziklaAz egyensúlyozó Kummakivi-kő Finnországban. teljesen elzárta. A kövek elmozdítása után tárult fel előtte a 800 méter hosszú, több – 18 méter magas – teremből álló barlang, ahol a világon egyedülálló leletegyüttes részeként 195 medvekoponyát is találtak. A legrégebbi ismert barlangrajzokról híres lelőhely húsz évvel később, tavaly júniusban felkerült az UNESCOKilenc új helyszín került fel a világörökségi listára. világörökségi listájára.

chauvet-2

A barlang, megtalálása óta az érdeklődés középpontjában áll a késő őskőkori rajzai és lenyomatai miatt. Fontossága nemcsak vetekszik, de meg is haladja a korábbi legismertebb festményes barlangokLongmen-barlangok - sziklába vájt szentély. , Lascaux és Altamira jelentőségét. A barlang Dél-Franciaország Ardèche megyéjében, az Ardèche folyó mellett, Vallon-Pont-d’Arc településA leghosszabb nevű városok a világon. közelében található.

chauvetFotó: Wikipedia

Tíz év előkészület és másfél évi munkálatok után az eredeti helyszíntől légvonalban két kilométerre elkészült a  36 ezer éves Chauvet-barlang élethű mása. A világ legnagyobb és legteljesebb barlangmásolatát pénteken avatja fel Francois Hollande francia államfő, a nagyközönség április 25-től látogathatja.  Az eredeti barlangba ugyanis csak tudósok és szakértők mehetnek be, nehogy a sok látogató tönkretegye a barlangrajzokat. A másolatot azért létesítették, hogy az eredeti barlang őskori látnivaló14+1 gyönyörű hely hazánkban, ahová érdemes ellátogatni. it bemutathassák az érdeklődőknek. A monumentális műbarlang a Razal nevű fennsíkon épült meg, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az Ardeche folyó szurdokaira.

Chauvet-barlang
Fotó: MTI / EPA / Guillaume Horcajuelo

Chauvet-barlang
Fotó: MTI / EPA / Guillaume Horcajuelo

A Chauvet-barlang egyik sajátossága a csiszolatlan kőkorszakból származó falrajzok szokatlanul jó minősége. A mikroklíma szinte minden részletüket megőrizte. A 7500 négyzetméter felületű barlang több mint 400 méterét díszítik falfestmények. A barlangban található több száz festményMégiscsak eredeti Raffaello-alkotás lehet a 20 fontos másolatnak titulált festmény. legalább 13 különböző faj egyedeit ábrázolja, köztük olyanok is, amelyek más korabeli ábrázolásokon sosem jelennek meg. Egy részét más helyekről is jól ismert ló, őstulok, rénszarvas, óriásszarvas alkotja. Ezenkívül barlangi oroszlánok, mamutok, párduc, medvék, bagoly9 fotó, ami bizonyítja, hogy a baglyoknak is van egyénisége. , gyapjas orrszarvúA korábban véltnél jóval idősebb az egyetlen ismert gyapjas orrszarvúborjú. ak, hiénák és egy skorpió is felismerhető.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!