Szökőmásodperc a szökőévben – egy másodperccel hosszabb lesz az idei év

SzökőmásodpercEgy másodperccel hosszabb lesz a holnapi nap. a szökőévben: a Föld7 hónap alatt elértük a túlfogyasztás napját. valós forgási ideje és az atomórák által mért idő közti eltérés kiegyenlítése érdekében egy másodperccel hosszabb lesz a 2016-os év. Az amerikai tengerészeti obszervatórium munkatársa, Geoff Chester szerint az árapályerők és az El NinoTömegesen elpusztult tengeri élőlények tetemei sodródnak partra Chilében hónapok óta. időEgy másodperccel hosszabb lesz a holnapi nap. járási jelenség miatt van szükség a szökőmásodperc beiktatására. Utóbbi hatására például melegebbek és sűrűbbek lettek a tengervizek, ami lassította a Föld forgását.

ocean

ocean-2

Ennek értelmében december 31-én az egyezményes koordinált világidő, vagyis a greenwichi középidő szerinti 23 óra 59.59 után 23 óra 59.60-ra vált az óra, vagyis az új év egy másodperccel később kezdődik abban az időzónában. A szökőmásodperc fogalmát a Nemzetközi Csillagászati Unió vezette be 1970-ben, amikor az atomórák használatával nyilvánvalóvá vált, hogy nem egyenletes a Föld forgása. A szökőmásodperc nemzetközi alkalmazása 1972. január 1-jével kezdődött, szokásos napja június 30. vagy december 31., amikor éjfélkor egy szekundummal meghosszabbodik a napDöbbenetes sebességgel jön az ISON-üstökös. . Az extra másodperc beiktatását a párizsi székhelyű Nemzetközi Földforgási és Referenciarendszer Szolgálat jelenti be.

szokomasodperc

Két szökőmásodperccel hosszabbodott meg az év 1972-ben, majd 1999-ig minden évben beiktattak egy-egy szökőmásodpercet, azóta viszont ritkábbá váltak az évhosszabbítások. Legutóbb 2015. június 30-án volt rá példa. Az idei lesz a 27. alkalom, amikor beiktatnak egy szökőmásodpercet. Az eddigi szökőmásodpercekből tizenötöt szilveszterkor, tizenkettőt pedig június utolsó napján iktattak be.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!