Szegedi kutatók új módszert fejlesztenek ki az egyre komolyabb veszélyt jelentő antibiotikum-rezisztencia ellen

Új módszert fejlesztenek ki az egyre komolyabb veszélyt jelentő antibiotikumEzerszer hatékonyabb antibiotikum fejlesztésével akarják felvenni a harcot a szuperbaktériumok ellen. -rezisztencia ellen a Szegedi Tudományegyetem (SZTEHangyák eszközhasználatát vizsgálták szegedi kutatók. ) és az akadémia Szegedi Biológiai Központjának (MTAA stressz és az álmatlanság kulcsrendszerét fedezték fel az agyban az MTA kutatói. SZBK) szakemberei egy közelmúltban indult kutatási programban, amely több mint 815 millió forintos uniós és hazai támogatásból valósul meg – tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága hétfőn az MTI-t.

Napjainkban egyre nagyobb problémát okoz, 2050-re pedig a vezető halA félelmetes kinézetű fekete sárkányhal. álokok egyike lehet az antibiotikum-rezisztenciaMilliók halálát okozhatják a szuperbaktériumok a következő évtizedekben. , vagyis hogy a bakteriális kórokozók egyre ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben. A problémát tovább súlyosbítja, hogy a baktériumok gyakran multirezisztensek, azaz több antibiotikummal szemben is ellenállóak.

szuperbakteriumMRSAAz emberi orrban fedezték fel az új antibiotikum, amely legyőzheti legismertebb szuperbaktériumot. ,  a legismertebb szuperbaktériumÚj, rendkívül ellenálló szuperbaktériumot találtak. /Forrás: NIAID_FlickrMicrograph of Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus (MRSA)

Az SZTE és az MTA SZBK közös programjában a Pál Csaba, Papp Balázs és Kondorosi Éva által vezetett kutatócsoportok feladata, hogy a rezisztencia kialakulásának okait és útját behatóan tanulmányozzák és kialakítsanak olyan törzseket, amelyek rezisztensek az antibiotikumokra. Ezt követően megvizsgálják, hogy az antibiotikum kombinációk milyen hatással vannak a rezisztenciára. Az így nyert adatokra támaszkodva Martinek Tamás, Fülöp Ferenc, Jelentősen gyorsult a hínárosodás a Balatonban. th Gábor és Földesi Imre kutatócsoportja ezzel párhuzamosan új antimikrobiális anyagokat állít elő, amelyek megpróbálják “becsapni” a baktériumok védekező rendszereit és kivédik rezisztenciát.

bakterium

Methicillin-ellenálló Staphylococcus aureus baktériumok pásztázó elektronmikroszkópos képe (Forrás: Wikipedia/ CDC/ Janice Carr/ Deepak Mandhalapu, M.H.S)

A kutatók célja, hogy az eddigi hagyományos megközelítéssel szemben új módszert alkalmazzanak: a rezisztencia kialakulásának kontrollálását és kiküszöbölését a gyógyszerkutatás központi elemévé tegyék. A szegedi egyetem munkatársainak kutatási stratégiája a rendszerbiológia és a szintetikus kémia-biológia eszköztárán alapszik, amely módszertant alakít ki arra, hogy minőségileg is új hatóanyag-molekulákat tudjanak kifejleszteni. A kutatásA megtermelt élelmiszer felét kidobjuk. eredményeképpen olyan kombinációs terápiákat dolgoznak ki a szegedi kutatók, amelyek több molekula egyidejű alkalmazásán alapulva a meglévő antibiotikumokat is újra hatékonnyá teheti. A Martinek Tamás professzor, az SZTE GYTK Gyógyszeranalitikai Intézet vezetője által irányította programba nyolc új kutatót vonnak be. A projekt célja a tudományos utánpótlás nevelése is: várhatóan 27 fiatal kap lehetőséget, hogy a kutatási témához köthető értekezéssel fokozatot szerezzen – áll a közleményben.

antibiotikum

Antibiotikum-rezisztencia kialakulása és terjedése (Forrás: Wikipedia/Centers for Disease Control and Prevention)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!