Szavazzon a budapesti kiselefánt nevére!

A Fővárosi Állat- és Növénykert szavazást hirdetett, amelynek eredményeképpen a közönség választhat nevet a múlt héten született hím kiselefántnak. Az elefántborjú érkezéséről egyébként már régóta tudni lehetett, hiszen az anyaállat, Angele vemhességét már februárban bejelentették, és azt is tudni lehetett, hogy az újszülött világrajövetel késő ősszel várható. Az ellés során minden rendben zajlott, és az újszülött nem sokkal világrajövetele után sikeresen lábra is állt. Angele előző borja, a csaknem ötéves AshaÍgy pancsolt a nagy hőségben Asha, a Fővárosi Állatkert kiselefántja. is végig jelen volt.

Forrás: zoobudapest.com
Forrás: zoobudapest.com

A budapesti kiselefántNevet kapott az ország egyetlen afrikai elefántborja. teljesen egészségesnek bizonyult és rendesen táplálkozik, így most már csak egy megfelelő névre vár. Összesen öt név közül lehet választani és a voksokat péntek délig várják, majd nem sokkal utána az eredményt is kihirdetik az állatkert munkatársai. A hét végére így tehát a Fővárosi ÁllatkertÍgy ismerkedik a külvilággal Fővárosi Állatkertben született rókakuzu kölyök. legifjabb elefántja is nevet kap. Hasonlóan jártak el egyébként a legutóbbi kiselefánt, Asha esetében is.

Forrás: zoobudapest.com

A névkeresés során fontos volt, hogy csak olyan nevek jöhetnek szóba, amelyek valamilyen módon utalnak az állatok őshazájára. Tehát elsősorban indiai, vagy legalábbis dél-ázsiai nevekben gondolkodtak az intézmény munkatársai. Emellett fontos volt az is, hogy olyan nevek közül kell válogassanak, amelyek alkalmasak egy hím állat megnevezésére.

Az állatkerti névadási szokások közül az egyik legelterjedtebb, hogy az utódok nevének kezdőbetűje megegyezik az anyaállat nevének kezdőbetűjével. Mivel az anyukát Angele-nek hívják, a hagyományok szerint A-betűs nevet kellene kapni a kicsinek (mint ahogy 2013-ban Asha is ilyen nevet kapott). A gondozók végül úgy döntöttek, hogy maradnak a hagyományoknál, és A-betűs neveket keresnek, de ezen belül olyanokat, amelyek hangzásukban eléggé különböznek a többi elefántLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. nevétől.

Forrás: zoobudapest.com

Az „előzsűrizett” nevek, amelyek közül választani lehet, az alábbiak:

  • Amar (jelentése: örök, halhatatlan)
  • Ambar (a szanszkrit nyelvben eredetileg eget jelentett)
  • ArunArun lett a Fővárosi Állatkertben született kiselefánt neve. (szanszkrit eredetű, hajnalt, hajnalpírt, illetve a Napot is jelenti)
  • Arjuna (jelentése: tiszta, fehér, világos, ragyogó, ezüstösen csillogó, de a szó maga egyúttal a páva egyik elnevezése is)
  • Ashok (jelentése: gondtalan, szomorúság nélküli)

Szavazni a Fővárosi Állatkert oldalán lehet!

Forrás: zoobudapest.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!