Star Wars-hősről neveztek el egy új gibbonfajt

A Star WarsÍgy készült a Csillagok háborúja – A Birodalom visszavág. -sorozat egyik hőséről neveztek el egy gibbonfajt, amely Délnyugat-KínaEgyedül utazott a repülőn egy kínai nő, míg a vasútállomáson 100 ezren zsúfolódtak össze. trópusi erdeiben él. A tudósok már tanulmányozzák egy ideje, ám csak egy friss kutatásSikerült feltárni az óceán mélyén fekvő Zélandia titkainak egy részét. állapította meg, hogy minden más gibbonfajtól különbözik – írja a BBC. A főemlőst Skywalker hulok gibbonKihalás fenyegeti a Fülöp-szigeteki koboldmakit. nak nevezték el – részben azért, mert a név kínai írásmódja mennyei mozdulatot jelent, részben pedig azért, mert a kutatók Star Wars-rajongók. Tanulmányuk az American Journal of Primatology című szaklap aktuális számában jelent meg.

gibbon-3Forrás: Fan Pengfei/Zoological Society of LondonA széláramlás miatt rekordidő alatt tette meg egy Boeing a New York-London utat.

“A területen számos faj egyedszáma csökken, egyesek ki is haltak, mert elpusztult az élőhelyük, levadászták őket vagy az emberekSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. túlnépesedtek. Igazi kiváltság olyan ritkaRitkán látott fotók. állatot látni a kínai őserdő fái között, mint a gibbon, különösen, ha kiderül, hogy az egyedek új fajt képviselnek, amelyről a tudományMikroszkopikus méretű új légyfajt fedeztek fel. korábban nem tudott” – magyarázta a BBC-nek Sam Turvey, a kutatócsoport tagja, a Londoni Állattani Társaság tudósa. A hulok gibbonok Bangladesben, Indiában, Kínában és Mianmarban élnek, idejük nagy részét a fák ágai között töltik, hosszú, erős karjukkal lendülnek ágról ágra, a talajon alig időznek.

gibbon-2Forrás: Fan Pengfei/Zoological Society of London

A Szun Jat-szen Egyetem tudósa, Fan Peng-fej vezette kutatócsoport szokatlannak találta a Jünnan tartományban tanulmányozott gibbonokat. A hulok gibbonoknak fehér szemöldöke és szakálla van, ám a vizsgált állatok külseje különbözött. Szokatlanul hangzott az énekük is, amellyel társaikkal kommunikálnak vagy a területük határait jelölik. A kutatócsoport ezek után összehasonlította őket külső megjelenésük és génjeik szempontjából. A vizsgálat igazolta, hogy valóban új fajt fedeztek fel. A faj tudományos neve Hoolock tianxing lett, ám kapott egy köznyelvi nevet is: Skywalker hoolock gibbon, amely a kutatók kedvenc filmeposzára utal. Becsléseik szerint mintegy 200 Skywalker-gibbon élhet Kínában, egyes példányok a szomszédos Mianmarban, bár az ottani populáció méretét nem ismerik.

gibbonForrás: Fan Pengfei/Zoological Society of London

MTI, BBC


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!