Sötét anyag nélküli távoli galaxist észleltek

Sötét anyagNem találtak sötét anyagot a világ legérzékenyebb detektorával. nélküli távoli galaxist észleltek amerikai csillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. ászok. Az univerzumAz univerzum leggyorsabban növekvő fekete lyukát fedezték fel. nagy része ebből a titokzatos anyagból áll, amelyet a kutatóknak még nem sikerült közvetlenül bizonyítaniuk, csak közvetett bizonyítékokat találtak létezésére. Feltételezhetően ez az anyagA világ legkönnyebb szilárd anyagát alkották meg Kínában. tartja össze a galaxisokat, amelyek forgómozgásuk miatt gyakorlatilag szétrepülnének: plusz tömeget ad nekik. A sötét anyag valószínűleg ötször gyakoribb, mint a normál anyag, de nem bocsát ki fényt vagy detektálható sugárzást, csupán gravitációs hatása észlelhető. Kutatók szerint a kozmosz 27 százalékát alkotja.

Pieter van Dokkum, a Yale Egyetem csillagásza és kollégái azonban megfigyeltek egy távoli, régi galaxist, amelynek – viszonylag kevés – csillaga olyan sebességgel mozog, hogy feltehetően nem éri őket a sötét anyag hatása. Tanulmányukat a Nature című tudományos folyóNeonzöldre változott a Goldstream folyó vize . iratban mutatták be.

NGC 1052-DF2 (Forrás:NASATöbb száz Földhöz hasonlatos bolygójelöltet találtak. , ESA, and P. van Dokkum/Yale University)

A kutatóknak nincs magyarázatuk arra, hogyan lehetséges ez, de a tanulmánytól független szakértők szerint kalkulációik helyesek. A szerzők ahelyett, hogy megkérdőjeleznék a fizikaElképesztő felfedezés - eddig ismeretlen erőt találtak magyar fizikusok. alapjait, a sötét anyag hiányával éppen a sötét anyag létezését kívánják bizonyítani. Van Dokkum szórványos galaxisokat tanulmányoz, amelyek óriási területet foglalnak el, mégis viszonylag kevés csillaguk van.

Ilyen galaxisokGyorsabban nőnek a fekete lyukak. kereséséhez kollégáival saját készítésű teleszkóppal dolgozik, amelyet 48 telefotó lencséből állítottak össze. A Dragonfly (Szitakötő) névre keresztelt teleszkópRejtélyes rádiókitöréseket észleltek egy távoli galaxisból. Új-Mexikóból pásztázza az eget. Segítségével van Dokkum és kollégái egy nagy, ritkás galaxist találtak, a CetVagyont érő ámbráscet hányadékot talált két férfi Mallorca egyik tengerpartján. északi csillagképben lévő NGC1052-DF2 jelű galaxist. Akkora, mint a TejútrendszerLenyűgöző csillagfolyamot fedeztek fel a déli égbolton. , de annak egy százaléknyi csillagával rendelkezik. A galaxis1,5 milliárd pixeles fotón az Androméda-köd. tanulmányozására a Hawaiion lévő nagyobb teleszkópokat és a Hubble1,5 milliárd pixeles fotón az Androméda-köd. Űrteleszkópot használták.

Forrás: Wikimedia Commons/Paul Hirst

Bár a galaxis szinte üres, találtak benne sűrMikor valósulhat meg az űrlift?. űbben csoportosuló csillagokat is. Mérésekkel kiszámolták, milyen sebességgel mozognak ezek a csillaghalmazok. Ha normál mennyiségű sötét anyag lenne a környezetükben, a halmazok mintegy 108 ezer kilométer per órás sebességgel mozognának. Ehelyett óránként 28 ezer kilométeres sebességgel haladnak. Van Dokkum szerint ilyen sebességgel akkor mozognak, ha egyáltalán nincs körülöttük sötét anyag.

A kutatócsoport azt is kiszámolta, mekkora lehet a galaxis teljes tömege és arra jutottak, hogy teljes tömegéért a csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. felelősek, így nagyon kevés vagy semmi tér nem marad a sötét anyag számára. Független kutatók szerint a számítások első ránézésre helyesnek tűnnek, bár az eredmények zavarba ejtőek. Egy ilyen kevés csillaggal rendelkező galaxisban éppenhogy több sötét anyagnak kellene lennie véleményük szerint.

Forrás: Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona

A tanulmány bíráló szerint elképzelhető, hogy van Dokkum “galaxisa” annyira ritkaRendkívül ritka lávatavat fedeztek fel a Saunders-sziget havas vulkánján. , hogy talán igazából nem is galaxis. Egyesek szerint lehetséges, hogy a sötét anyag éppen a van Dokkum által megmért területen kívül van. Van Dokkum cáfolja ezeket a lehetőségeket. “Ez tagadhatatlan. Nincs ott más, csak a csillagok” – mondta. Ez csak úgy magyarázható, hogy a sötét anyag létezik az univerzumban, csak nem abban a galaxisban – tette hozzá.

Arra nincs jó magyarázat, hogy hogyan és miért nincs ebben a galaxisban sötét anyag. A tanulmányban négy lehetséges magyarázatot fejt ki, de mindegyik bizonyítás nélküli. A kutató “kedvenc” magyarázata, hogy a galaxis az univerzum nagyon korai időszakában fejlődött ki olyan módon, amilyet a csillagászok még soha korábban nem láttak és nem értenek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!