Soha nem olvadt még ilyen gyorsan az északi-sarki permafroszt

Minden eddiginél gyorsabban olvad az Északi-sark állandóan fagyos földje, a permafrosztA világ legmagasabb szunnyadó vulkánján gyűjtöttek adatokat magyar kutatók. . A sarkvidéki tengerekEgy bálna gyomrában talált műanyaghulladékokat állítottak ki Norvégiában. vize olyan ütemben melegszik, a tengeri jégtakaró pedig olyan gyorsan olvad, ami példa nélkül áll az elmúlt 1500 évben – figyelmeztet az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. ) által készített Arctic Report Card jelentés, amelyet a napokban mutattak be.

Forrás: Wikipedia/P199 

Idén az Északi-sark körüli tengeri jégÉheznek a jegesmedvék a fő vadászszezonban. téli kiterjedése minden eddiginél kisebb volt. A 12 ország 85 kutatója által készített tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. szerint ez a modern kor második legmelegebb éve a meglehetősen sérülékeny Északi-sarkvidék számára. A tudósok szerint egyre több határozott jele van annak, hogy a sarkvidék ökoszisztémája “új normát” ért el, egy olyan állandósult állapotot, amelyben a felmelegedésEgyre zöldebb az Antarktisz a klímaváltozás miatt. kétszerese a világátlagnak, a jégVáltozás nélkül a 2040-es évek közepére nem marad jég az Északi-sark körül. pedig aggasztó ütemben olvad.

Forrás: Wikipedia/NASA Goddard Space Flight Center 

A folyamatos melegedés károsíthatja a Bering-tenger1500 éve nem tapasztalt oxigénhiány alakult ki a Balti-tenger partjainál. északi részén lévő értékes halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászterületeket, a permafroszt olvadása veszélyeztetheti az utakat, otthonokat és az infrastruktúrát, nagy magasságokban növeli az erdőtüzek kialakulásának veszélyét – olvasható a jelentésben.

Forrás: Wikimedia Commons/Anne Dirkse (www.annedirkse.com) 

Bár kevesebb melegrekord dőlt meg 2017-ben, mint 2016-ban, az “Északi-sarkvidék nem mutatja semmi jelét annak, hogy újra azzá a megbízhatóan fagyott régióvá válna, amely évtizedekkel ezelőtt volt, írják a kutatók.

“Ami az Északi-sarkon történik, nem marad az Északi-sarkon, befolyásolja a bolygó többi területét is. Óriási befolyása van a világra – emelte ki Timothy Gallaudet, a NOAA vezetője.

Forrás: Wikipedia/Arturo de Frias Marques 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!