Soha nem látott módon csodálhatjuk meg az Orion-ködöt a NASA különleges videójában

Lenyűgöző videót készítettek a NASAFellőtték a NASA új Mars-szondáját. a szakemberei a Földtől mintegy 1300 fényévre található Orion-ködCsoportosan keletkeznek fiatal csillagok az Orion-ködben. ről, amelyről korábban még nem készült ilyen részletes megjelenítés. A csillagFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. ászok és vizualizációs szakemberek a HubbleFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. és a SpitzerFelfedezték a legtávolabbi galaxist. űrtávcső adatainak segítségével állították össze a különlegesElsőként érkező távoli üzenet - először sikerült megfigyelni egy csillagközi aszteroidát. felvételt, ami egyszerre mutatja a látható fényben és az infravörös tartományban rögzített adatokat. A két űrtávcső adatait együtt felhasználva sokkal összetettebb képet kaphatunk a ködről, mely az új csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. születésének a Földhöz legközelebbi helyszíne.

Forrás: NASA, ESAIdegen naprendszerek bolygóinak légkörét vizsgálja az Európai Űrügynökség. , M. Robberto/Hubble Space Telescope Orion Treasury Project Team

Az Orion-köd (M42–M43, NGC 1976) két fényes csillagközi gázfelhő az Orion csillagképben, nagyon közel egymáshoz, részben egybefolyva. Mindkét felhőKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. rész valójában egy hatalmas kiterjedésű halvány ködtenger legfényesebb része csupán. Látszólagos fényessége 4 magnitúdó, ezért szabad szemmel is látható: halvány csillagnak tűnik az Orion öve alatt, emiatt a környező csillagokkal együtt Orion kardjának is nevezik. Igazi szépsége azonban távcsövön át, vagy még inkább a hosszú expozíciós idejű fényképeken mutatkozik meg. A csillagköd mélyén látható a fiatal csillagokból álló halmaz, a Trapéz, amely nem csupán megvilágítja a nebulát, de egy tálszerű mélyedést is kialakít benne. Ezen égitestek vizsgálata segíthet a NaprendszerLakható földek a láthatáron. fejlődésének alaposabb megértésében.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!