Soha ilyen közelségben nem bukkantak még egy lehetséges “második Földre”

Földhöz hasonló bolygóEgy bolygó születésének lehettek szemtanúi német csillagászok. t fedeztek fel a Naphoz legközelebbi csillagFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. , a Proxima CentauriRejtett bolygók lehetnek a Naprendszer közelében. , a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül. Az asztrofizikusok szerint a bolygó olyan kedvező távolságra kering a napjától, hogy felszínén folyékony halmazállapotú vízValószínűleg folyékony sós vizet találtak a Marson. is előfordulhat, ami fontos feltétele az élet keletkezésének – adta hírül a Der Spiegel.

bolygo-3Művészi ábrázolás egy vörös törpéről (Forrás: NASA/Walt Feimer)

A Der Spiegel szerint soha ilyen közelségben nem bukkantak még a kutatók egy lehetséges “második Földre”. A déli égbolton látható Proxima Centauri 4,24 fényévnyi távolságával a NapA Nap koronájába merült a NASA űrszondája. legközelebbi csillagszomszédja. Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) augusztus végén tervezi bejelenteni a tudományos szenzációt. Az egyelőre névtelen bolygót a chilei AtacamaFelderítették az Atacama-sivatag ködének történetét. -sivatagban működő tükrös teleszkópÁtalakítják a chilei óriásteleszkópot, hogy hatékonyan tudja kutatni a potenciálisan lakható bolygókat. segítségével fedezték fel. A lapnak név nélkül nyilatkozott a kutatás egyik résztvevője. “Nem könnyű egy ilyen kicsi égitestet megtalálni, a méréstechnika teljesítőképességének határán mozogtunk” – idézte a Der Spiegel.

bolygo-2Proxima Centauri (Forrás: Wikipedia/Skatebiker)

bolygo-4Forrás: ESAAz univerzum eddig ismert legfényesebb és legtávolabbi pulzárjára bukkantak. /HubbleA KOZMOSZ - Kihagyhatatlan NASA képek a Hubble lencséjén keresztül.

Az ESO egyik szóvivője, Richard Hook az AFP kérdésére elmondta, hogy tudomást szerzett a hetilap szombati számának cikkéről, ám nem fűzött hozzá semmilyen kommentárt. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA14 percen múlik a karambol a Földdel - Nézd meg élőben!. ) nagyjából egy éve jelentette be, hogy egy Földhöz hasonló bolygóElőször észleltek légkört egy Földhöz hasonló exobolygó körül. t fedeztek fel a NaprendszerAtomtöltettel térítenék el a Földre veszélyes aszteroidákat. ünkön kívül, amely azonban igen messze, 1400 fényévre van a Földtől. Az exobolygó a KeplerCsaknem száz újabb exobolygót fedeztek fel. 542b nevet kapta.

bolygoA Kepler 542b (Forrás: NASA/Ames/JPL-Caltech)

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!