Sikeresen teljesítették küldetésüket a magyar csapat tagjai a világ legmélyebb barlangjában

Sikeresen teljesítették küldetésFolytatja tudományos küldetését a Rosetta űrszonda. üket az Inverse Everest expedíció tagjai, akik lejutottak a Krubera-Voronya-barlangÁldozati ajándékokkal teli, elfeledett barlangra bukkantak Chichén Itzá romvárosában. legmélyebb száraz pontjára, a 2080 méter mélyen lévő Game Over terembe, valamint útjukat a tervek szerint sikerült fotó- és videófelvételekkel is dokumentálni. Mint arról a Budapesten tartott tájékoztatón beszámolt az ifj. Adamkó Péter, Ambrus Gergely, Több mint 70 fiókát nevel egy gondoskodó kacsamama. th Attila és Jager Attila alkotta csapat, az expedíció augusztus 1-jén indult Grúzián keresztül Abháziába, a Krubera-Voronya-barlangba, majd segítőikkel és a velük utazó filmes stábbal kiegészülve augusztus 30-án reggel érkeztek haza Magyarországra.

Ambrus Gergely a tájékoztatón elmondta, hogy ez a Föld7 hónap alatt elértük a túlfogyasztás napját. legmélyebben elérhető természetes, szárazon járható barlangja. Először 2004-ben jutottak le barlangászok a 2080 méteres mélységbe, de az azóta eltelt időben még nem készült fotódokumentáció, illetve filmHíres filmek a kulisszák mögött. a barlangról.”A mi expedíciónk célja az volt, hogy a világon elsőként készítsünk profi fotókat a Voronyáról. Ezt a feladatot sikeresen el tudtuk végezni, hiszen több száz felvételt készítettünk mind a barlangban, mind a felszínen” – emelte ki.

Ambrus Gergely elmondta azt is, hogy a barlangban eltöltött leghosszabb idejük kilenc nap volt, ennyi időbe tellett, hogy lejussanak a mélybe. A négyfős csapathoz időközben csatlakozott Fábián Botond, illetve a végponti túrára egy libanoni barlangkutató is, így végül hatan érték el a Game Overt. A legmélyebb pont meghódítására augusztus 8-án indultak el, augusztus 9-én elérték az 1200 méteres mélységben lévő tábort. Ezután 1440 méter mélyen átúszták a barlang legveszélyesebb pontjának tartott víz alatti járatot, a szifont, és lejutottak az 1600 méter mélyen lévő táborig. Augusztus 12-én egy nagy, 20 órás rohammal érték el végül a végpontot.

A visszafelé vezető úton félnapos kényszerpihenőt is kellett tartaniuk, mert a felszínen heves esőzések voltak, és meg kellett várni, amíg csapadék végigzúdult a víznyelőÁldozati ajándékokkal teli, elfeledett barlangra bukkantak Chichén Itzá romvárosában. barlangon. A barlangászok elmondták, hogy az expedícióról készült film és könyv a tervek szerint tavasszal lát majd napvilágot.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!