Sikeresen landolt a Rosetta űrszonda leszállóegysége az üstökösön

Sikeresen landolt a RosettaKét különálló égitest ütközéséből alakult ki a Csuri üstökös. űrszonda PhilaeMegtalálta a Philae leszállóegységet a Rosetta. -leszállóegysége a 67/P Csurjumov-GeraszimenkoAz élet fontos alkotóelemeit találta meg a Rosetta űrszonda a Csuri üstökösön. üstökösön, amely jelenleg 500 millió kilométerre van a Földtől – jelentették be a darmstadti irányítóközpontban. “A Philae a felszínen van és kommunikál velünk” – hangsúlyozták a projekt vezetői. Jean-Jacques Dordain, az Európai Űrügynökség főigazgatója az eredményeket méltatva hangsúlyozta, hogy nemzetközi együttműködésben, csapatmunkában valósították meg a nagyszabású projekt célját: az emberiség történetében elsőként állítottak űrszondát pályára egy üstökös köré, majd leszállóegységet küldtek annak felszínére.

Rosetta

A szakemberek közölték, hogy a leszállóegység mintegy négy centiméterre süllyedt az üstökös felszínébe, mivel szigonyai “nem lőttek ki” a tervek szerint. A nagyjából ötször három kilométeres üstökösön igen csekély a gravitáció, ezért a mintegy 100 kilogramm súlyú, doboz formájú leszállóegység csak úgy tud szilárdan állni rajta, ha két szigonyt lőnek a talajba. A szakemberek hamarosan döntenek arról, megpróbálják-e ismét a szigonyok kilövésFellőtték a SpaceX új óriás rakétáját, amely magával vitte a Tesla elektromos autóját. ét. Az indulás előtti éjszaka elromlott a leszállóegység visszapattanást gátló rendszere, de már akkor jelezték, hogy ez nem lesz akadálya a sikeres landolásnak.

Rosetta

A darmstadti irányítóközpontban tartózkodó Szegő Károly, az MTAMágneses nulltér laboratórium épül Magyarországon. Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, az Űrkutatási Tudományos Tanács tagja az MTI-nek nyilatkozva rendkívül sikeresnek nevezte a küldetést. “A leszállóegységet nagyon pontos pályára állították, a Philae sikeresen landolt, a jelek pontosan akkor érkeztek meg, amikor vártuk. Ez a tudományKőzetmintákat hoznak vissza a Marsról. , a technológia és az innováció egységének a csodája. Az űrkutatás a legjobb példa arra, hogy mire képes megfelelő körülmények között ez a hármas” – fogalmazott a tudós.

Rosetta
Csurjumov-Geraszimenko üstökös

Szegő Károly kitért a magyar kutatóknak a Rosetta-programhoz való hozzájárulására is. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az SGF Kft. szakemberei fejlesztették ki a leszállóegység agyKét agyi terület felelős a halogatásért. át, a hibatoleráns fedélzeti vezérlő és adatgyűjtő számítógépet és szoftverét. A számítógép autonóm módon vezérli a Philaet, amióta az szerda reggel levált a Rosettáról. A komputer irányította a landolást és az egység rögzítését az üstökösmagon, vezérli a 10 tudományos műszert, kontrollálja az energiaellátást és a hőmérsékletet. A számítógép hozza létre a rádiókapcsolatot az űrszondával a mérési adatok továbbítására és a földi irányító központ parancsainak fogadására. Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont kutatói több műszercsomag megalkotásában, a Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetem űrkutató csoportja pedig a Philae tápellátó rendszerének tervezésében és megépítésében vett részt.

Rosetta

Az ESAAszteroidaeltérítési misszióért kampányolnak a vezető bolygókutatók. 2004. március 2-án indította útjára a Rosettát, amelynek, hogy elérje az üstököst és vele azonos elliptikus pályára álljon, a bolygóKőzetmintákat hoznak vissza a Marsról. k gravitációs “parittyahatását” kellett felhasználnia, s bonyolult hintamanővereket végeznie. Évtizedes vándorlása során ötször kerülte meg a Napot, háromszor haladt el a FöldAszteroidaeltérítési misszióért kampányolnak a vezető bolygókutatók. és egyszer a MarsKőzetmintákat hoznak vissza a Marsról. mellett, és két kisbolygóMegérkezett a NASA űrszondája a Bennu aszteroidához. val is találkozott. Az 1,2 milliárd eurós összköltségű projekt célja, hogy a tudósok megismerjék a NaprendszerKőzetmintákat hoznak vissza a Marsról. születésének titkait. További feladat annak megfigyelése, hogy miként aktiválódik az üstökös a Naphoz közeledve.

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!