Ritka égi jelenséget figyelhetünk meg délután

Ma, május 9-én dél környékén a MerkúrKépeken az év egyik legjobban várt csillagászati eseménye, a Merkúr-átvonulás. látványosan áthalad a NapRészleges napfogyatkozás teheti próbára Európa elektromos hálózatát. előtt – a jelenséget a napfogyatkozások megfigyelésére kifejlesztett szemüvegekkel jól lehet majd látni, de szabad szemmel most sem érdemes belenézni a fényes napkorongba.

merkur

A Merkúr átvonulás(Forrás: ESA/NASAAz űrtoll legendája. /SOHO)

A Merkúr-áthaladás, bár nem a legritkább csillagászati eseményHazánkból is megfigyelhető lesz a Merkúr-átvonulás. , egészen különlegesnek számít: egy évszázadban átlagosan nagyjából tucatszor megy el úgy a bolygó a Nap előtt, hogy azt szabad szemmel is meg lehet figyelni. Ilyen jelenség legközelebb 2019-ben, majd 2032-ben lesz, a legutóbbit 2006-ban figyelhettük meg. Az áthaladás nagyjából délben észlelhető lesz már, és egészen délután fél hatig tart majd. Akárcsak a napfogyatkozást, az áthaladást sem ajánlatos szabad szemmel és normál távcsővel végignézni, speciális filterezett teleszkóp és napfogyatkozáskor használt szemüveg a biztonságos megoldás, ha szeretné megfigyelni a Merkúr útját.

A Merkúr egyébként 88 nap alatt kerüli meg a Napot, pályája azonban kicsit ferde a FöldBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. éhez képest – ennek köszönhető, hogy ritkán, de előfordul, hogy a két bolygó és a Nap egy vonalba kerül egymással. – írja az Origo


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!