Rendkívül ritka csillagászati esemény lesz október 19-én

Vasárnap, október 19-én mindössze 139 500 kilométerre repül el a MarsJéggel teli krátert örökített meg a Marson az ExoMars űrszondája. mellett a Siding Spring (C/2013 A1) nevű üstökös. A Siding Spring a NaprendszerAz év eddigi legnagyobb napkitörése. külső tartományából, az 50-100000 csillagászati egységnyire lévő, úgynevezett Oort-felhőKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. ből érkezik, ahol milliárdnyi üstökösmag kering. Ezek a jeges objektumok a 4,6 milliárd éve született Naprendszer “törmelékanyaga” – olvasható a NASAHét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel, néhányukon élet is lehet. honlapján. Az üstökös október 19-én közép-európai idő szerint 20 óra 27 perckor közelíti meg a legkisebb távolságra a Marsot, amikor a vörös bolygóHét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel, néhányukon élet is lehet. Folyékony vizet találtak a Marson. l 139 500 kilométer választja el. Ez a FöldÍgy nézhetett ki a kék Mars. -HoldKiderült, miért marad egyben a Szaturnusz nagy gyűrűje. távolság fele, és alig egytizede annak a távolságnak, amelyre bolygónkat eddig az üstökösök megközelítették. Az égitest sebessége 56 kilométer másodpercenként. A NASA felkészült az egymillió évenként bekövetkező eseményre.

Siding Spring
A Mars felé közelítő üstökösmag (illusztráció). Forrás: NASA

A rendkívüli közelség igen kedvező lehetőséget biztosít a megfigyelésekhez. “Kozmikus ajándék számunkra ez az üstökös, amely még sohasem járt a Naprendszer belső régióiban. Így friss adatokkal szolgál Naprendszerünk korai gyermekkoráról” – hangsúlyozta John Grunsfeld asztronautaVisszanyerte eredeti magasságát az űrhajós, aki közel egy évig volt a Nemzetközi Űrállomáson. , a NASA tudományos küldetések igazgatóságának vezetője.

A Siding Spring nagy portartalma mindazonáltal veszélyt jelent a vörös bolygó körül keringő amerikai űrszondák, a Mars Odyssey, a Mars Reconnaissance Orbiter, valamint a közelmúltban a NASA marsi “flottájához” csatlakozott légkörmegfigyelő MAVEN számára. Egy porban igen gazdag üstökösről van ugyanis szó, és ahogy az égitest közeledik a Naphoz, nő a gáz- és porkibocsátó aktivitása, sok meteoritikus anyag szóródik ki.

A legveszélyesebb időszak a legnagyobb közelség után másfél órával kezdődik és 20 percen át tart. A NASA ezért manővereket hajt végre az űrszondákkal, hogy elkerüljék a veszélyt. A Mars légköre, bár sokkal vékonyabb, mint a FöldMegfejtették a napkitörések titkát. é, megvédi a két amerikai marsjáróJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. t, az OpportunityEgyértelműen víz létezését bizonyítja a NASA által talált lelet a Marson. -t és a CuriosityFolyómederbe botlott a Curiosity a Marson. -t a meteoritoktól.

Siding Spring

A Mars körül keringő Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) és a MAVEN is célba veszi műszereivel az üstökösmagot, míg a Mars felszínéről az Opportunity és a Curiosity figyel majd. A csóva és légkörMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. közötti interakció miatt mindkettő összetételéről pontosabb információkat remélnek a csillagászok. A földi telepítésű teleszkópok és csillagászati műholdak, beleértve a NASA ikonikus űrtávcsövét, a HubbleVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. -t, szintén végeznek megfigyeléseket. A felvételeket és az adatokat a NASA folyamatosan frissíteni fogja a honlapján.

Siding Spring
A rendkívüli eseményt vizsgáló űreszközök. Forrás: NASA

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!