Rendkívül jó állapotban megmaradt T. rex fosszíliára bukkantak Amerikában

Amerikai paleontológusok újabb Tyrannosaurus rexSokkal erősebb volt a Tyrannosaurus rex harapása, mint eddig gondolták. -fosszíliára bukkantak a montanai Hell Creek formáció őshüllő-lelőhelyen. A leletJégkori ősbölény maradványait találták meg Szegeden. érdekessége, hogy egy igen jó állapotban megmaradt, teljes koponyát tártak fel önkéntesek segítségével a Burke Természettörténeti MúzeumKöltözik a világ legnagyobb dinoszaurusza. és a Washingtoni Egyetem szakemberei.

hell-creekForrás: Wikipedia

A zsarnokgyík-fosszíliaEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. a Tufts-Love Rex nevet kapta megtalálói, két önkéntes paleontológus után, akik először fedezték fel a hegyoldalból kiálló csontokat. A Montana, Észak- és Dél-Dakota, valamint Wyoming határA világ legveszélyesebb határvonala - a koreai demilitarizált övezet. án lévő lelőhely230 millió éves ökoszisztémát kutatnak Villányban az MTA régészei. a kréta kor utolsó időszakából származik. A 91 méter vastag Hell Creek formációban hemzsegnek az ősmaradványok, amelyek a dinoszauruszokÚjabb őshüllőmaradványokat tártak fel Villányban - egy félméteres állkapocs is előkerült. történetének végső fejezetét képviselik, és körülbelül 68 millió és 65 millió évvel ezelőtti időintervallumból származnak. Számtalan kanyonA Paria-kanyon megkövült homoktengere. és vízmosás szabdalja a területet, amelyek mentén a szél és különösen az eső újabb és újabb leleteket hoz a felszínre.

t-rex-2Forrás: Burke Museum

A kutatók, akik az idei feltáráson az őshüllő megkövesedett csontvázEgy orrszarvú és egy tengeri vidra keverékére hasonlított az ősi négylábú bálna. ának mintegy egyötödét ásták ki, köztük borda-, gerinc és medencecsontokat, jövőre folytatják a feltárásokat. A leletek középpontjában a mintegy 1,2 méter hosszú koponyacsont áll, amelynek eddig csak a baloldalát ásták ki. A szakemberek úgy vélik, hogy a kőbe ágyazódott jobb oldal is ugyanilyen ép és érintetlen. A koponya kiemelését októberre tervezik – adta hírül a Live Science tudományos-ismeretterjesztő honlap.

t-rex-3Forrás: Burke Museum

A kutatók becslése szerint a T. rex 66,3 millió éve élt, nem sokkal a dinoszauruszok kihalása előtti időkben. A koponya méretéből arra következtetnek, hogy 15 éves lehetett, amikor elpusztult, azaz egy tipikus T. rex-élettartam felét élte meg. Paleontológusok nem gyakran bukkannak zsarnokgyík-fosszíliára, és még kevésbé gyakran olyanra, amelynek ilyen jó állapotban őrződött meg a koponyája. Az amerikai kutatók szerint ez a világon a 15. feltárt, szinte teljes T. rex-koponya.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!