Rekordnagyságú plazmanyomást állítottak elő egy amerikai magfúziós reaktorban

Újabb előrelépést tettek az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósai a tiszta energiaTeljes kapacitáson üzemel a világ legnagyobb tükrös naperőműve. létrehozása felé: a valaha mért legnagyobbMegmenekült a vágóhídtól Ausztrália legnagyobb szarvasmarhája. plazmanyomást állították fel az intézet tokamak típusú magfúziós reaktorában. A plazmanyomás kulcsfontosságú a magfúzióból származó energia előállításában, az MIT kutatóinak sikerült 2,05 atmoszféra nyomást elérniük az intézet Alcator C-Mod tokamak magfúziós reaktorában.

Ezzel 15 százalékkal növelték a korábbi, 2005-ben elért rekordSupatra Sasuphan - a legszőrösebb lány a világon. plazmanyomást, két másodpercen át több mint 35 millió Celsius-fok hőmérsékleten, ami kétszer olyan meleg, mint ami a Nap11 ezer éve nem volt ilyen meleg. belsejében van – olvasható az MIT honlapján közzétett közleményben. Más tokamakberendezések fúziós kísérleteiben értek már el ilyen magas hőmérsékletet, de a nyomás csak az egy atmoszférát közelítette meg.

napForrás: Wikipedia/NASA/SDO/AIA/Goddard Space Flight Center

Earl Marmar, a kísérlet vezetője eredményeiket a Nemzetközi AtomenergiaEz lesz a világ legdrágább épülete. Ügynökség Kiotóban folyó fúziósenergia-konferenciáján mutatta be. A magfúziós erőműA század második felétől működhet a fúziós erőmű. vekben ugyanaz az energiatermelő folyamat zajlik kicsiben, mint a Napban. A könnyű atommagok fúziójakor felszabaduló energiát hasznosítják. Egy ilyen erőmű tiszta, biztonságos és szénmentes energia előállítására lesz képes korlátlan mennyiségben.

A tokamak magas hőmérsékletű plazma létrehozására szolgáló berendezés, amely mágneses mezővel préseli és hevíti a hidrogén izotópokat több százmillió Celsius-fokra, amíg össze nem olvadnak. A keletkező fúziós reakciók nagyenergiájú neutronokat bocsátanak ki, amelyek elektromosság létrehozására hasznosíthatók. (A tokamak orosz betűszó, amely a berendezés elemeinek orosz nevéből ered.) A sikeres fúzió azt jelenti, hogy több energiát nyernek ki, mint amennyit belefektettek, ehhez az szükséges, hogy a nyomás, a hőmérséklet és az idő meghaladjon egy kritikus értéket, amelynél a reakció önfenntartóvá válik. A rekord plazmanyomás elérése igazolja, hogy a magas mágneses mezős megközelítés ígéretes út a magfúziós energia létrehozása irányában.

c-mod-2Alcator C-Mod (Forrás: Wikipedia/Dan Brunner)

Az Alcator C-Mod kormányzati támogatással 23 éve működA nap képe - Budapest ködben. ött, a világcsúcsot működése utolsó napján érték el. Az amerikai kormány azonban nem támogatja tovább a kísérleteket, ezért beszüntetik a rektor működését. Az Egyesült Államok, az Európai Unió, KínaA világ leghosszabb és legnagyobb 3 dimenziós utcai festménye. , IndiaIndia legnagyobb szeméthegye jövőre magasabb lesz, mint a Tádzs Mahal. , Dél-Korea, OroszországHatalmas szúnyog invázió egy orosz faluban. és JapánElképesztő rekord - 603 kilométer/órás sebességgel száguldott a japán mágnesvonat. azonban közösen építi fel Dél-Franciaországban a világ legnagyobb magfúziós berendezését, a Nemzetközi Termonukleáris Reaktort (ITERA század második felétől működhet a fúziós erőmű. ), amely a tervek szerint 15-20 év múlva készül el.

c-modTokamak berendezés belseje (Forrás: Wikipedia/Mike Garrett)

Az ITER tokamak berendezése volumenében 800-szor nagyobb lesz, mint az MIT kísérleti reaktora és azt célozták meg, hogy 500 megawatt energiát állítson elő, amely körülbelül akkora, mint a mai nagy atomerőműEz lesz a világ legdrágább épülete. vek energiatermelése – olvasható az MIT honlapján. A magfúziós erőművel a jelenlegieknél olcsóbb, tisztább és biztonságosabb energiatermelők jöhetnek létre és szinte kimeríthetetlen energiakészlettel láthatják el az emberiséget. Üzembe állításukkal teljesen megszűnhetne a világ függősége a fosszilis és nukleáris energiahordozóktól.

kornyezetszennyezesForrás: Wikipedia/John

MIT, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!