Rekordideje, egy évtizede nyel el egy csillagot egy fekete lyuk

Amerikai kutatók megfigyelése szerint rekordideje, egy évtizede nyel el egy csillagot egy fekete lyukFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. , mely a Földtől 1,8 milliárd fényévnyire található. Dacheng Lin, a New Hampshire-i Egyetem kutatója elmondta, az 1990-es években kezdték megfigyelni a fekete lyukakIlyen fekete lyukakat még nem sikerült megfigyelni. “falását”, de ezek általában egyetlen évig tartanak. Az érintett fekete lyukRejtélyes lyukat filmeztek le Szibériában [Videó]. 11 éve eszi a csillagot, ez az eddig megfigyelt leghosszabb ilyen jelenség, amely egyébként jelenleg is tart.

 Forrás: CXC/M. Weiss; X-ray: NASAÚjabb negatív rekord az Északi-sark jegénél. /CXC/UNH/D. Lin et al, Optical: CFHT

Lin és csapata röntgensugaras teleszkópok adatait használta a kutatás során. Amikor egy csillagot elnyel egy fekete lyuk, röntgensugár-villanások keletkeznek. “Egy csillagAz eddig észlelt legkisebb csillagot fedezték fel. látványos és hosszan tartó pusztulásának szemtanúi vagyunk” – fejtette ki Lin.

James Guillochon, a Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ kutatója elmondta, az idő nagy részében a megfigyelt fekete lyuk gyorsan növekedett. Ez arról árulkodik, hogy valami szokatlant, például egy a Napnál kétszer nagyobb és súlyosabb csillagot nyel el a fekete lyuk. A megfigyelt fekete lyuk megközelítőleg 2005 júliusában kezdte elnyelni a csillagot, “falását” számíA Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. gép-modellezések alapján valószínűleg a következő évtizedben is folytatja. A csillagászok felfedezésLakható földek a láthatáron. üket a Nature Astronomy című tudományos lapban mutatták be hétfőn.

phys.org, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!