Rekordideje, egy évtizede nyel el egy csillagot egy fekete lyuk

Amerikai kutatók megfigyelése szerint rekordideje, egy évtizede nyel el egy csillagot egy fekete lyukFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. , mely a Földtől 1,8 milliárd fényévnyire található. Dacheng Lin, a New Hampshire-i Egyetem kutatója elmondta, az 1990-es években kezdték megfigyelni a fekete lyukakIlyen fekete lyukakat még nem sikerült megfigyelni. “falását”, de ezek általában egyetlen évig tartanak. Az érintett feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. lyukRejtélyes lyukat filmeztek le Szibériában [Videó]. 11 éve eszi a csillagot, ez az eddig megfigyelt leghosszabb ilyen jelenség, amely egyébként jelenleg is tart.

 Forrás: CXC/M. Weiss; X-ray: NASANagyon fiatal csillagokat fedeztek fel. /CXC/UNH/D. Lin et al, Optical: CFHT

Lin és csapata röntgensugaras teleszkópok adatait használta a kutatás során. Amikor egy csillagot elnyel egy fekete lyuk, röntgensugár-villanások keletkeznek. “Egy csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. látványos és hosszan tartó pusztulásának szemtanúi vagyunk” – fejtette ki Lin.

James Guillochon, a Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ kutatója elmondta, az idő nagy részében a megfigyelt fekete lyuk gyorsan növekedett. Ez arról árulkodik, hogy valami szokatlant, például egy a Napnál kétszer nagyobb és súlyosabb csillagot nyel el a fekete lyuk. A megfigyelt fekete lyuk megközelítőleg 2005 júliusában kezdte elnyelni a csillagot, “falását” számíA Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. gép-modellezések alapján valószínűleg a következő évtizedben is folytatja. A csillagászok felfedezésNagyon fiatal csillagokat fedeztek fel. üket a Nature Astronomy című tudományos lapban mutatták be hétfőn.

phys.org, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!