Rekonstruálták egy 5600 éve halott kőkorszaki lány arcát

Rekonstruálták egy 5600 éve halott lány arcBámulatosan sok arcot képes megjegyezni az ember. át Németországban. Constanze Niess frankfurti igazságügyi orvosszakértő, az arcrekonstrukció nemzetközi szakértője újraalkotta az arcszöveteit, a bőrét és a haját annak a 17-22 éves korában meghalt kőkorszaki lánynak, akinek maradványaira a vesztfáliai Hagen Blätterhöhle nevű barlangjában bukkantak 2004-ben.

“Valami egészen szokatlant találtak a barlangban. Az újkőkori csontváz vadászó-gyűjtögető népcsoporthoz tartozott, miközben ebben a korszakban az ember már növénytermesztéssel állította elő az élelmét” – hangsúlyozta Ralf Blank, a hageni Történeti Központ régész-történésze. Constanze Niess elmondta, figyelt arra, hogy az arc tükrözze az életkort. Az olyan finom vonásokat, mint a könnyzacskó vagy a kis ráncok, a szem és a haj színe természetesen nem tudta kikövetkeztetni a koponyából. Ezt megbeszélte a kutatókkal, akiktől valamennyi művészi szabadságot kapott, amikor az alkotás ezen szakaszába ért – mondta művének pénteki bemutatóján Hagenben.

arcrekonstrukcio

A koponya alapján rekonstruált leányarc és a mai ember vonásai nem igazán különböznek egymástól – tudósított a német Bild. Az eredeti koponyát, mellette a rekonstruált arcot szeptember elejétől jövő év áprilisáig a bonni LRV-LandesMuseumban lehet megtekinteni, utána visszakerül Hagenbe.

MTI, Bild


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!