Rejtett bolygók lehetnek a Naprendszer közelében

Kozmikus porfelhő-kiáramlást észleltek a Proxima bÓceánok boríthatják a legközelebbi Földhöz hasonló bolygót. , a Naphoz legközelebbi csillagnál lévő, FöldEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében. -méretű bolygó környezetében. A nemzetközi kutatócsoport szerint több rejtett bolygó is felfedezésre vár.

Forrás:  Planetary Habitability Laboratory/University of Puerto Rico at Arecibo

“A Proxima b körüli porfelhő fontos, mivel a Földhöz hasonló bolygó felfedezése óta ez az első jel, amely a Naphoz legközelebbi csillagEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. körül egy kialakult bolygóElőször találtak Föld méretű bolygót egy csillag életre alkalmas zónájában. rendszer létére utal, nem pedig egyetlen bolygóéra” – mondta Guillem Anglada, az Astrophysical Journal Letters című szaklapban bemutatott tanulmány vezető szerzője.

Forrás: ESO/M. Kornmesser

A porfelhők olyan anyagmaradványokból állnak, amelyek nem formálódtak nagyobb testekké, például bolygókká. A kőzet- és jégrészecskék mérete a nagyon apró, egy milliméternél kisebb átmérőjű porszemcséktől az aszteroidaszerű, több kilométeres átmérőjű testekig terjedhet.

Forrás: ESO/M. Kornmesser 

A Proxima CentauriSoha ilyen közelségben nem bukkantak még egy lehetséges "második Földre". , a Naphoz legközelebbi csillag egy halvány vörös törpeIsmeretlen eredetű jeleket fogtak a világűrből. , amely mindössze négy fényévnyire található a Kentaur csillagképben. A chilei AtacamaA világ egyik legszárazabb sivatagában építene vízerőművet egy chilei vállalat. -sivatagban működő ALMABekapcsolták a világ legnagyobb rádióteleszkópját. rádióteleszkópÁtalakítják a chilei óriásteleszkópot, hogy hatékonyan tudja kutatni a potenciálisan lakható bolygókat. -rendszer megfigyelései szerint a porSzerves molekulák alkotják a Csuri üstökösből származó por felét. egy a Proxima Centauritól néhány száz kilométer távolságra terjedő sávban észlelhető, tömege a Föld tömegének századrésze. A porövezet mintegy mínusz 230 Celsius-fokos hőmérsékletű, olyan hidegAnnyira hideg van Kanadában, hogy az állatkerti királypingvineket sem engedik ki. , mint a külső Naprendszerben lévő Kuiper-övNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. .

Forrás: ESO/Digitized Sky Survey 2/Davide De Martin/Mahdi Zamani

Az ALMA adatai szerint létezik egy másik, még hidegebb öv is, mintegy tízszer távolabb. Ha léte bebizonyosodik, a külső öv különlegesLenyűgöző helyszínekkel bővült a világörökségek listája. tulajdonsággal rendelkezhet, hiszen nagyon hideg környezetben van, távol csillagától, mely hűvösebb és halványabb, mint a NapMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. . Mindkét öv jóval távolabb van a Proxima Centauritól, mint a Proxima b bolygó, amely a csillagától csak négymillió kilométer távolságban kering.

Pedro Amado, a spanyolországi Andalúziai Csillagászati Intézet kutatója szerint ez a megfigyelés csak a kezdet. ”Ezek az első eredmények megmutatják, hogy az ALMA képes azonosítani a Proxima körül keringő porszerkezeteket. A további vizsgálatok még több részletes képpel fognak szolgálni a Proxima bolygórendszeréről” – mondta a szakértő.

Forrás: Y. Beletsky (LCO)/ESO/ESA/NASAFurcsa mélyedést fedeztek fel a Marson, mely a csillagászokat is meglepte. /M. Zamani

Astrophysical Journal Letters, ESO, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!