Rejtett bolygók lehetnek a Naprendszer közelében

Kozmikus porfelhő-kiáramlást észleltek a Proxima bÓceánok boríthatják a legközelebbi Földhöz hasonló bolygót. , a Naphoz legközelebbi csillagnál lévő, FöldEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében. -méretű bolygó környezetében. A nemzetközi kutatócsoport szerint több rejtett bolygó is felfedezésre vár.

Forrás:  Planetary Habitability Laboratory/University of Puerto Rico at Arecibo

“A Proxima b körüli porfelhő fontos, mivel a Földhöz hasonló bolygó felfedezése óta ez az első jel, amely a Naphoz legközelebbi csillagEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. körül egy kialakult bolygóZáptojásszagú köd veszi körül az Uránuszt. rendszer létére utal, nem pedig egyetlen bolygóéra” – mondta Guillem Anglada, az Astrophysical Journal Letters című szaklapban bemutatott tanulmány vezető szerzője.

Forrás: ESO/M. Kornmesser

A porfelhők olyan anyagmaradványokból állnak, amelyek nem formálódtak nagyobb testekké, például bolygókká. A kőzet- és jégrészecskék mérete a nagyon apró, egy milliméternél kisebb átmérőjű porszemcséktől az aszteroidaszerű, több kilométeres átmérőjű testekig terjedhet.

Forrás: ESO/M. Kornmesser 

A Proxima CentauriSoha ilyen közelségben nem bukkantak még egy lehetséges "második Földre". , a Naphoz legközelebbi csillag egy halvány vörös törpeIsmeretlen eredetű jeleket fogtak a világűrből. , amely mindössze négy fényévnyire található a Kentaur csillagképben. A chilei AtacamaA világ egyik legszárazabb sivatagában építene vízerőművet egy chilei vállalat. -sivatagban működő ALMABekapcsolták a világ legnagyobb rádióteleszkópját. rádióteleszkópÁtalakítják a chilei óriásteleszkópot, hogy hatékonyan tudja kutatni a potenciálisan lakható bolygókat. -rendszer megfigyelései szerint a porSzerves molekulák alkotják a Csuri üstökösből származó por felét. egy a Proxima Centauritól néhány száz kilométer távolságra terjedő sávban észlelhető, tömege a Föld tömegének századrésze. A porövezet mintegy mínusz 230 Celsius-fokos hőmérsékletű, olyan hidegSokatmondó fotók mesélnek az Amerikát és Kanadát sújtó sarkvidéki hidegről. , mint a külső Naprendszerben lévő Kuiper-övNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. .

Forrás: ESO/Digitized Sky Survey 2/Davide De Martin/Mahdi Zamani

Az ALMA adatai szerint létezik egy másik, még hidegebb öv is, mintegy tízszer távolabb. Ha léte bebizonyosodik, a külső öv különlegesBizarr kinézetű, kacsacsőrű dinoszaurusz maradványai kerültek elő Mongóliában. tulajdonsággal rendelkezhet, hiszen nagyon hideg környezetben van, távol csillagától, mely hűvösebb és halványabb, mint a NapMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. . Mindkét öv jóval távolabb van a Proxima Centauritól, mint a Proxima b bolygó, amely a csillagától csak négymillió kilométer távolságban kering.

Pedro Amado, a spanyolországi Andalúziai Csillagászati Intézet kutatója szerint ez a megfigyelés csak a kezdet. ”Ezek az első eredmények megmutatják, hogy az ALMA képes azonosítani a Proxima körül keringő porszerkezeteket. A további vizsgálatok még több részletes képpel fognak szolgálni a Proxima bolygórendszeréről” – mondta a szakértő.

Forrás: Y. Beletsky (LCO)/ESO/ESA/NASAVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. /M. Zamani

Astrophysical Journal Letters, ESO, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!