Rejtélyes rajzot fedeztek fel a Nazca-vonalak közelében

Új geoglifát fedeztek fel japán régészek PeruKülönleges szobrokra bukkantak Dél-Amerika legnagyobb prekolumbián romvárosában. déli részén, a világhírű NazcaA Nazca-vonalak rejtélye. -vonalakTöbb mint ötven, korábban ismeretlen geoglifát fedeztek fel a Nazca-sivatagban. közelében. A világörökségi listán is szereplő, 1927-ben felfedezett Nazca-vonalakMegrongálta a híres Nazca-vonalakat egy eltévedt kamion. állatokat, állatszerű lényeket, növényeket és geometriai alakzatokat ábrázolnak.

2

Az egyik legismertebb Nazca-vonal, a kolibriSoha nem látott módon csodálhatjuk meg a kolibrik lélegzetelállító manővereit. (Fotó: Flickr/ilkerender)

3

Egy nagyobb spirál a Nazca-vonalakA Nazca-vonalak rejtélye. területéről (Fotó: Flickr/iheartpandas)

A csak madártávlatból észlelhető és nehezen kivehető, 30 méter hosszú rajzolat 2000-2500 éves lehet a térséget 2008 óta kutató japán csoport vezetője, Szakai Mazato szerint. A kutatók bizonytalanok abban, hogy az újonnan felfedezett geoglifaTöbb száz hatalmas méretű, rejtélyes geoglifát fedeztek fel az Amazonas esőerdőiben. embert vagy állatot ábrázol-e, mert az ábra meglehetősen erodáIlyen, amikor a lovak bajszot növesztenek. dott és ezért nehezen felismerhető – közölte a perui kulturális minisztérium. Szakai Maszato, a Jamagatai Egyetem kutatója egy nyelvét öltő képzeletbeli állat ábráját véli felismerni a rajzolatban.

1

Az újabb geoglifát a Nazca-vonalaktól 15 kilométerre, egy sivatagos vidéken találták.

4

Korábban is fedeztek fel új geoglifát

Ugyanez a japán kutatócsoport 2015 júliusában 24, korábban ismeretlen geoglifát fedezett fel Nazca városáRejtélyes tó keletkezett a tunéziai sivatagban. l másfél kilométerre északra. A 2300-2500 éves georajzok egy lámához hasonló állatot és más, nehezen felismerhető lényeket ábrázolnak. Ha bebizonyosodik, hogy valóban a Paracas kultúra idején (Kr. e. 8 – Kr. e. 1. század) készítették őket, ezek lehetnek az eddig ismert legősibb geoglifákA Nazca-vonalak rejtélye. .

A világörökségi listán is szereplő, 1927-ben felfedezett Nazca-vonalak úgy készültek, hogy az időjárás által lekoptatott sivatagi földet bizonyos helyeken teljesen lekaparták, s így előtűnt az alsó világosabb agyagréteg és hatalmas geometrikus minták jöttek létre, melyek madarakat és más állatokat ábrázolnak. Ezek az alakzatok csak a magasból, repülőgépről tekinthetők jól át. A legkorábbi vonalak állati és növényi alakzatokat ábrázolnak: növények, halakÚgy szoknak rá a halak a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre. , madarakKépesek megtanulni egymás nyelvét a madarak. – például kolibri –, amelyeket a cserépedényeken is felfedezhetünk. A kolibri szárnytávolsága több mint 60 méter.

colibri

Az ilyen nagy léptékű ábrák a pontos arányok betartásával alapvető geometriai és elemi mérési módszert igényeltek. A kilométeres hosszúságú egyenes vonalakat később „rajzolták”, talán az inkák idejében.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!