Rejtélyes építményeket hozott létre a neandervölgyi ember

Az eddig véltnél jóval összetettebb viselkedésre lehetett képes a neandervölgyiKutatás a történelem legrejtélyesebb eseménye után. ember francia kutatók szerint, akik egy délnyugat-franciaországi barlangban talált két rejtélyesRejtélyes rovátkákat fedeztek fel egy 30 ezer éves mamutcsonton. építményre alapozzák elméletüket. Az azonos méretűre vágott, oszlop alakú cseppkövek százaiból kialakított ovális építményeket véletlenül fedezték fel 1990-ben. A 176 500 évesre becsült két leletKivételesen jó állapotú fosszília mesél egy őskori páncélos hüllő életéről. több tízezer évig pihent érintetlenül a délnyugat-franciaországi Bruniquel egyik barlangjában, amelynek bejáratát egy sziklaomlás temette be annak idején.

neandervolgyi

Korábbi kutatások ugyan azt sugallták, hogy a negyven centiméter magas építmények a modernLiu Bolin - a láthatatlan ember. ember Európába érkezése előttről származnak, az az elmélet, hogy a neandervölgyiek alkották őket, nem egyezett azzal a régóta létező feltételezéssel, hogy ezek a korai emberekSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. képtelenek voltak a földAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. alatti munkához szükséges összetett viselkedésre. Kifinomult kormeghatározási technológiák révén a Bordeaux-i Egyetem régészeként dolgozó Jacques Jaubert vezette kutatócsoport megállapította, hogy a cseppköveket nagyjából 176 500 évvel ezelőtt törhették le, ami azt jelenti, hogy „ezek a leletek az ember alkotta legkorábbi olyan építmények közé tartoznak, amelyeknek pontosan ismert a keletkezési ideje”.

neandervolgyi-5

„Az, hogy a barlangGyönyörű fotókon a világ legszebb barlangjai. bejáratáEltűnt egy boszniai tó vize. l 336 méterre vannak, azt jelzi, hogy a korszakban élt emberek már jól ismerték a föld alatti környezetet” – húzták alá a szakemberek a Nature című folyóirat online kiadásában közölt tanulmányukban. A szakértők kizárták annak lehetőségét, hogy a két építmény, amelyek körül tűz nyomait is felfedezték, a véletlen vagy állatok művei lennének.

neandervolgyi-2

Az őket megépítő neandervölgyieknek kellett, hogy legyen egy „projektje”, amely miatt ilyen mélyen behatoltak a barlangba, ahol nem volt természetes fény. Talán csoportba szerveződve fedezték fel a föld alatti területet, és együttműködve alkották meg a köröket, tüzet használva a barlang megvilágítására. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy mire szolgálhattak az ovális építmények – az egyik 16, a másik 2,3 négyzetméteres –, de úgy sejtik, rituális célra használhatták őket.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!