Régészeti misszióra indult a világ legnagyobb, napenergia hajtotta hajója

Az MS Tûranor PlanetSolar, a világ legnagyobbCalgary - a világ egyik legnagyobb smaragdja. , napenergiaKözép-Európa egyik legnagyobb naperőműve épül meg Pécsett. hajtotta hajóA Shell a világ legnagyobb hajóját építi. ja, vízFolyómederbe botlott a Curiosity a Marson. alatti régészeti misszióra indult GörögországCsodabarlang Kefalóniában. partjainál. Svájci és görög tudósok Európa egyik legrégebbi, ma már a tengerHot Water Beach -Termálfürdő egy Új-Zélandi tengerparton . szintje alá került, településének nyomait keresik a Peloponnészoszi-félszigettől keletre. A Terra Submersa elnevezésű projekt augusztus 11-én kezdődött. A katamarán 31 méter mélyre merül, hogy az ismert régészeti lelőhely, a Franchthi-barlangMesebeli jégbarlang rejtőzik egy kínai hegységben. mellett az elsüllyedt világ nyomait feltárja – mondta el Julien Beck, a Genfi Egyetem tudósa, a kutatásA demencia elleni küzdelemben is hatékony lehet az aszpirin. vezetője.

Planet Solar

planet-solar-2

“A barlangot folyamatosan lakták körülbelül 35 ezer éven keresztül az őskőkortól az újkőkorig, és jó okunk van feltételezni, hogy a neolitikum vége felé lakói valahol a közelben, ma már víz alá került vidéken telepedtek meg. Ha a falujukat megtaláljuk, Görögország és Európa egyik legősibb települését tárjuk fel” – magyarázta Beck.

Planet Solar

A svájci zászló alatt hajózó PlanetSolar a Görög Tengerkutatási Központ hajójával együtt geofizikai méréseket is végez, míg a régészek a víz alattiAlexander Safonov víz alatti fotói. feltáráson dolgoznak. A misszió egy Simon Beck óriási hóba taposott rajzai. napig tart. A hajót 825 modullal látták el, ezek 38 ezer úgynevezett fotovoltaikus – a napenergiát elektromossá alakító – elemet tartalmaznak, amelyek 537 négyzetméteren oszlanak el. A tengerjáró átlagsebessége óránként 14 kilométer.

Planet Solar

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!