Powell-tó – hatalmas mesterséges tó Amerikában

Cimkék: , , , , ,

A Powell-tó (Lake Powell) a ColoradoMindent elsodor az árvíz Coloradóban. folyó felduzzasztásával kialakított mesterséges tó ArizonaA Barringer-kráter. és UtahHatalmas földcsuszamlás volt egy amerikai rézbányában. államok határán. A Powell-tó a Colorado folyó Glen Canyon szakaszán, Page városka határában megépített Glen Canyon Gát7 híres gát. nak köszönheti létrejöttét. A 216 méter mély Glen Canyon 1963-as eltorlaszolásával megkezdődött a tó feltöltése, mely 17 évig tartott. A feltöltés során 30 köbkilométernyi víz12 kristálytiszta vizű hely. került a 300 km hosszú, 658 négyzetkilométer területű, és átlagosan 40 m mély A Csontváz-tó rejtélye. ba. Az azúrkék színű víz és a vörös kanyonfalak közötti kontúr ámulatba ejtő. A tó nevét John Wesley Powell háborús veteránról kapta, aki 1869-ben végigjárta, felfedezte a Grand Canyont a Colorado folyó mentén. A nyugodt vízfelülete, az állandóan jó időjárás és a nagy átlagos vízmélység lehetővé teszi, hogy akár vízi járművekben gyakorlatlan emberek is saját maguk fedezzék fel a tavat és annak 3000 kilométernyi partját.

Powell tó

Powell tó

Powell tó

Powell tó

Powell tó

Powell tó

Az egyik legismertebb látnivaló a Powell tónál a Rainbow Bridge (Szivárvány-hídA gyönyörű szászországi Bastei híd. ), ami a világ legnagyobbA világ legnagyobb ócenáriuma Szingapúrban. természetes sziklaPihenés 110 méteres magasságban a Rock Kanyon sziklafalán. íve. A Szivárvány-híd 88 méteres magas és lábai 84 méteres távolságra vannak egymástól. A tó környékének egy másik kedvelt látnivalóA világ egyik legszebb tórendszere - Plitvicei-tavak. ja a Glen Canyon lópatkó-kanyarja (Glen Canyon Horseshoe Bend), ahol a 200 méter mély folyó  kanyonja egy óriási omega jelet faragott a vörös fennsíkból. Ugyancsak kedvelt turista látványosságKöd öntötte el a Grand Canyont - 10 évente látható természeti jelenség. maga a gát, illetve a 200 méter mély kanyonA csodálatos Antilop-kanyon. felett átívelő acél ívhíd.

Powell tó

Powell tó

Powell tó

Powell tó

Powell tó

Powell tó

Powell tó

Powell tó

Powell tó

Powell tó

Forrás:wikipedia.hu

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!