Péntektől láthatóak a Néprajzi Múzeumban a World Press Photo díjazott felvételei

Idén 83 ezer fotó közül választották ki a nemzetközi World Press PhotoWorld Press Photo - díjjal jutalmazták Máté Bence gyönyörű fotóit. pályázat díjazott felvételeit; a 42 fotográfus 155 képéből összeállított kiállítást péntektől tekinthetik meg a Néprajzi Múzeum látogatói. A pályázat képanyagára idén erősen rányomta a bélyegét egy az egész világot érintő téma: a menekültválság. Ezzel foglalkozik a 2016-os kísérő kiállításMáté Bence természetfotóiból nyílt szabadtéri kiállítás Budapesten. is Emberár – A modern népvándorlás szemtanúi címmel – mondta el a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján Révész Tamás, a kiállítás magyarországi szervezője.

world-press-4Az év sajtófotóFantasztikus fényképek a Smithsonian Magazine fotópályázatán. ja (Egy új élet reménye) Fotó: Warren Richardson 

Anais Conijn, a tárlat nemzetközi projektmenedzsere hozzátette: a pályázat díjnyertes felvételeiből összeállított kiállítás 45 ország száz városA világ legmagasabb épülő felhőkarcolói. ába utazik el, Budapesten október 23-ig látható.

world-press-2Fotó: Rohan Kelly

A World Press Photo 1955-ben alakult Amszterdamban független non-profit szervezetként, célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül – emlékeztetett. Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotóMáté Bence megdöbbentő békás fotója nyert a World Press Photo természet kategóriájában. versenye, amely egyértelműen elutasítja a szólásszabadság korlátozását. Ha valamelyik helyszínen az anyag egy részét – akár egyetlen fotót – megpróbálják eltávolítani, ott nem nyílhat meg a kiállítás – hangsúlyozta Anais Conijn.

world-press-3Fotó: Christian Bobst

Révész Tamás elmondása szerint a Néprajzi MúzeumMegrázó emlékhelyet nyitottak a szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak emlékére. emeleti dísztermében a 2016-os amerikai Pulitzer-díj3 Pulitzer-díjas fotó, ami megdöbbentette a világot. nyertes képei láthatók, amelyeket a Reuters fotográfusai készítettek a menekültekről. A díjazottak között van Szabó Bernadett és Balogh László, akik a kitüntetés százéves történetében először nyerték el magyarként a szakma talán legrangosabb elismerését. A két fotóriporter bővebb képanyaggal szerepel a szintén október 23-ig látható kísérő kiállításban.

world-pressFotó: Kevin Frayer

További információ: neprajz.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!