Példátlanul gyors ütemben öregszik a világ népessége

Példátlanul gyors ütemben öregszik a világ lakossága, 2050-ig a jelenlegi 8,5 százalékról 17 százalékhoz közeli szintre emelkedhet a 65 éven felüliek aránya – állapította meg hétfőn közzétett jelentésében az amerikai népszámlálási hivatal. A hivatal előrejelzése szerint az idősek száma 1,6 milliárdra növekszik 2050-ig a jelenlegi 617 millióról.

“Az emberekHíres emberek és politikusok fiatalkori képei, amikor még nem voltak ismertek. tovább élnek, de nem okvetlenül jobb egészségben. Az öregedő lakosság számos kihívás elé állít bennünket, amelyekre fel kell készülni” – kommentálta az adatokat Richard Hodes, az öregedéssel foglalkozó amerikai intézet (NIA) igazgatója.

oregedes

Egy lakó üdvözli társát a Briddhasram öregek otthonában a délutáni étkezés után. MTI/EPA/HARIS TJAGI

A National Institute of Aging adatai szerint az idősek arányának növekedése a világ minden országában megfigyelhető, s ezen a téren az Egyesült Államokat számos európai és ázsiai ország is megelőzi. Az előrejelzés szerint az Egyesült Államokban a következő három évtizedben csaknem duplájára nő a 65 évesek vagy annál idősebbek száma és 2050-re eléri a 88 milliót.

oregedo-tarsadalom

Forrás: Flickr / Marcel Oosterwijk

A világban a 80 éven felüliek száma megháromszorozódik és a tavalyi 126,4 millióról 446 millióra emelkedik a prognózis szerint. Egyes ázsiai és latin-amerikai országokban a nyolcvanon túliak számának a megnégyszereződése várható. A születéskor várható átlagos élettartam csaknem 8 évvel hosszabbodik meg, a jelenlegi 68,6 évről 76,2 évre emelkedik az évszázad közepéig.

A Francia Demográfiai Intézet előrejelzése szerint a világ népessége2022-re India lehet a világ legnépesebb országa. 2050-ig megközelíti a 10 milliárd főt. Tavaly 7,3 milliárd ember élt a FöldA tavalyinál is korábban használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait. ön.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!