Paprikaszárítás Törökországban

A törökországi Kilis tartományban az utat nagyon szokatlan célra használják. Minden évben hihetetlen mennyiségű pirospaprika árasztja el az utakat. A paprika szezon idején a szárításra váró pirospaprikákat kiterítik az útra. Az óriási mennyiségű paprika kilométereken át teljesen elfedi az utat.

Pirospaprika szárítás Törökországban

Pirospaprika szárítás Törökországban

Pirospaprika szárítás Törökországban

A paprika egyébként a 19.század fordulójáig többnyire gyógyszerként szerepelt a köztudatban, fűszerezésre inkább csak a parasztság és pásztorok ételeiben használták, majd a 19.század végére a magyar konyha jellegzetes,nélkülözhetetlen fűszerévé vált. Arra, hogy honnan származik a paprika több feltételezés is van: a Himalája lejtőiről származik, Kolombusz hozta Amerikából, Közép-Amerikából származik, illetve egy elmélet szerint Indiában termesztették először. Mindenesetre az Amerikában feltárt 4000 ezer éves inka sírokban találtak arra utaló nyomokat,hogy az inkák ételeik elkészítéséhez már használtak paprikát. Petrus Martyr 1493-ban írta le ,hogy Kolombusz Kristóf olyan borsot hozott magával, amely csípősebb a kaukázusinál. A világon először Magyarországon használták a pirospaprikát tiszta formában anélkül,hogy más ízesítő anyagot vegyítettek volna hozzá.

Pirospaprika szárítás Törökországban

Pirospaprika szárítás Törökországban

Pirospaprika szárítás Törökországban

Pirospaprika szárítás Törökországban

Pirospaprika szárítás Törökországban

Pirospaprika szárítás Törökországban


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!