Ötvenmillió éves mélytengeri vulkánokat fedeztek fel Sydney partjainál

Ötvenmillió évesre becsült, mára kialudt mélytengeri vulkánokat fedeztek fel a kutatók nagyjából 250 kilométerre SydneyHatalmas köztéri alkotás borzolja a kedélyeket Sydneyben. partjaitól. Az ausztrál Új-Dél-Walesi Egyetem tengerbiológusaként dolgozó Iain Suthers, az Investigator nevű legújabb ausztrál kutatóhajó vezető szakembere szerint homárlárvák keltetőhelyei után kutatva bukkantak rá a 4900 méteres mélységben elterülő, kialudt tűzhányóTenerife - az örök tavasz szigete. kra, a hajó ugyanis automatikusan feltérképezi a tengerfeneket. A szakemberek négy kalderát – kráterhez hasonló horpadás, amelyet a vulkánTenerife - az örök tavasz szigete. kitörése és összeroskadása alakít ki – találtak. A kalderacsoport hossza húsz, szélessége hat kilométer. A legnagyobbSherman tábornok - a legnagyobb térfogatú fa a világon. kaldera átmérője másfél kilométer és 700 méterrel magasodik a tengerfenék fölé.

Mélytengeri vulkánok

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem vulkanikusTenerife - az örök tavasz szigete. kőzetekre specializálódott szakembere, Richard Arculus szerint az ilyen vulkánokA Föld legnagyobb vulkanikus térségét fedezték fel az Antarktisz jégtakarója alatt. rendkívül fontosak a földtudománnyal foglalkozó kutatók számára, mivel értékes információkkal szolgálnak a tengerfenékről. “Elmesélik nekünk a történet azon részét, amelyben Új-Zéland és AusztráliaTengeri szivaccsal kedveskednek választottjaiknak a púposhátú delfinek. elvált egymástól nagyjából 40-80 millió évvel ezelőtt és segíteni fogják a szakembereket a földkéreg titkainak feltárására irányuló jövőbeli tengerfenék-kutatásokban” – mondta Arculus.

Az ausztrál tudományos közösség Southern Surveyor nevű korábbi kutatóhajója mindössze háromezer méterig tudta feltérképezni a tengerAlga invázió a Sárga-tengeren. mélyét, felderítetlenül hagyva a kontinenst övező óceán jelentős részét. Az Investigatornek köszönhetően azonban a kutatók most először közvetlenül reagálhatnak az óceánban bekövetkező változásokra. A kutatóhajó június 3-án indult útnak Brisbane-ből és június 18-án fejezte be expedícióját Sydneyben.

Mélytengeri vulkánok

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!