Ötvenhét különböző rovarirtó szert azonosítottak európai házi méhek szervezetében

Ötvenhét különböző rovarirtó szer nyomait azonosították mérgezett európai házi méhekCsaknem másfél milliárd munkahely függ a világon a beporzó állatoktól. szervezetében lengyel kutatók, akik a Journal of Chromatography A című folyóiratban ismertették eredményeiket. A házi méhek ma már világszerte fenyegetettek. Az Egyesült Államokban egyre gyakrabban fordul elő a kaptárak elnéptelenedésével járó tünetegyüttes, az úgynevezett kaptárelhagyás, amikor az egy kaptárban élő méhek száma gyorsan, váratlanul és katasztrofális mértékben lecsökken.

Méhek

Számos tanulmány kimutatott már kapcsolatot a rovarirtó szerek használata és a háziméh-populációk hanyatlása között. Az Európai Unió mostanra betiltotta a méhpusztulással összefüggésbe hozható, neonikotinoid-alapú növényvédő szerek használatát. A méhekre ártalmas szerek egyikének betiltása azonban nem oldja meg a problémát, a rovarölők és a méhpusztulás közötti kapcsolat ugyanis igen összetett, és a kutatók folyamatosan dolgoznak az okok felkutatásán.

Méhek

A lengyelországi Nemzeti Állatgyógyászati Kutatóintézet szakemberei olyan módszert dolgoztak ki, amellyel egyszerre kétszáz rovarirtó szer és az azok lebomlásakor keletkező vegyület jelenlétét tudják megvizsgálni, megnézve, hogy pontosan melyik jelent fenyegetést a méhekre nézve. A letesztelt rovarölők nagyjából 98 százaléka engedélyezett az Európai Unióban. A kutatók több mint hetven háziméh-mérgezéses esetet vizsgáltak meg, és ötvenhétféle rovarirtó szer jelenlétét mutatták ki az állatok szervezetében – írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

„Ezek a szerek már kis mennyiségben is legyengíthetik a méhek szervezetének védelmi rendszerét, lehetőséget adva a parazitáknak és vírusoknak a kolóniák elpusztítására” – hangsúlyozta a tanulmányt vezető Tomasz Kiljanek. Hozzátette, hogy a mostani eredmények segítenek kiszélesíteni a rovarölők hatásával kapcsolatos ismereteket és megállapítani, hogy a jelenleg használt szerek együttes jelenléte milyen kockázatokkal jár együtt, valamint a populációk megóvására irányuló törekvéseket is előmozdíthatják. A méhek egészsége rendkívül fontos, hiszen ők végzik az európai termények és vadnövények beporzásának több mint 80 százalékát – mutatott rá a szakember.

Méhek

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!