Óriási középkori településmaradványokat fedeztek fel Angkorvat közelében

Óriási középkori településmaradványokat fedeztek fel kutatók lézerradarral Kambodzsában, az Angkorvat templomegyüttes közelében. Az eddig ismertnél lényegesen fejlettebb városi struktúrák, komplex vízellátórendszerek, sőt elkerülőutak felfedezése akár a khmer történelem részleges átírását is szükségessé teheti – olvasható a Journal of Archaeological Science című régészeti szakfolyóiratban.

Angkor
Fotó: Wikipedia

Az erdőÚj becslések szerint nyolcszor több, hárombillió fa van a Földön, mint eddig gondolták. k alatt egé26 generációt klónoztak egy egérből. sz városokat fedeztünk fel, olyanokat, amelyek létezéséről eddig senki sem tudott” – írja a tanulmány szerzője, az ausztrál Damian Evans. Evans és kollégái helikopterről lidarral, egy lézeralapú távérzékelési rendszerrel mutatták ki az építményeket a sűrű esőerdőAz amazonasi erdő jól viseli a klímaváltozást. k alatt.

Angkor
Fotó: Damian Evans

A kutatási eredmények szerint a már ismert csatornarendszerek közül számos sokkal nagyobb az eddig feltételezettnél. A vízműrendszer Angkor virágkorának, a 9-13. század találmányának számít, Evans szerint azonban itt egy olyan nagyon agyafúrt vízgazdálkodási rendszerről van szó, amely akár több száz évvel régebbi is lehet. Az ásatásokból már ismert városias települések is sokkal nagyobbak, mint eddig gondolták, egyesek az ötven négyzetkilométert is elérik.

angkorFotó: Wikipedia/Charles J Sharp

Az Angkorvattól északkeletre, a Phnom Kulen hegyen eddig csak egy kis része volt ismert a Mahendraparvata településnek. Az újabb adatok szerint a település akkora lehetett, mint Kambodzsa fővárosa, Phnompen. Az eddig véltnél sokkal nagyobb, összetettebb és sűrűbben lakott volt a Sambor Prei Kruk régészeti lelőhely körüli település is. A tudósok eddig úgy hitték, hogy Preah Khan környéke ritkán lakott volt, az új lézeres mérések azonban itt is fejlett és nagy területű városi struktúrákat tártak fel. A kutatók feltételezése szerint az itteni fejlett kultúrák hanyatlását aszály vagy a vízellátás összeomlása okozhatta.

Angkor
Fotó: Wikipedia

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!