Óriási holt zóna lesz Amerikában

Cimkék: ,

Az előrejelzések szerint a valaha mért legnagyobbSzudd - a legnagyobb mocsár a világon. kiterjedésű holt zóna alakul ki idén nyáron a MexikóTöbb mint egy évig hánykódott a tengeren egy mexikói férfi. i-öbölben, az emberi tevékenység miatt. A szokatlanul erős tavaszi áradások a megelőző éveknél sokkal több műtrágyát mostak a folyókba mezőgazdasági területekről az Egyesült Államok közép-nyugati részeiből. A foszfátok és nitrátok a folyók közvetítésével akadálytalanul jutnak a Mexikói-öbölbe, ahol szakértők idén az eddigi legnagyobb holt zóna kialakulását jósolják – írja a National GeographicA 18 legjobb fotó a National Geographic eddigi történetében. .

Halott zóna

Az előrejelzések szerint az idei zóna 18 870 és 22 172 négyzetkilométeres lesz, vagyis elképzelhető, hogy megdől a 2002-es 21 965 négyzetkilométeres rekordTöbb, mint 1000 méteres felhőkarcoló épül Szaúd-Arábiában. . A holt zóna akkor keletkezik, ha egyszerre sok tápanyag jut a vízbe például a fent említett módon. A “túlterített” asztalon a felszíni vizekben hirtelen felszaporodnak fitoplanktonnak nevezett, mikroszkopikusMikroszkopikus világunk - bepillantás egy ismeretlen világba. növényi lények. Pusztulásuk után a mélybe süllyednek, ahol baktériumok bontják le őket, miközben felhasználják a vízAfrikai gyerekek reakciója, amikor először isznak tiszta vizet. oxigéntartalmát.

Halott zóna

A robbanásszerű túlszaporodás miatt a folyamat olyan méretet ölt, hogy a víz oxigénszintje túl alacsony lesz a tengeri élőlények számára. A halakÚgy szoknak rá a halak a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre. elhagyják a területet, ám a gyors mozgásra képtelen vagy helyhez kötött lények, mint például a szivacsok, rákok, kagylók mind egy szálig elpusztulnak. Miután a fitoplankton felszívta az összes tápanyagot, pusztulni kezd, tömege visszaáll a normális keretek közé és lassan a terület is újra benépesül. A folyamat évről évre bekövetkezik és holt zónák tucatjait hozza létre a tavaszi áradások után. A legnagyobb kiterjedésű “vízi sivatagLuxus hotel a sivatag közepén. ” minden nyáron a Mexikói-öbölben jön létre.

forrás:NatGeo/Hír24

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!