Ökológiai katasztrófa fenyegeti Dubrovnikot az Albániából érkező szemét miatt

Ökológiai katasztrófa fenyegeti Dubrovnikot, Korcula, Mljet, Vis és Solta szigeteket, valamint a Peljesac-félszigetet és az Adriai-tengerHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. déli részét az Albániából érkező több tonna szemétHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. miatt, amelyet az erős déli szél hatására az áramlat sodor ki a partokra – írta a helyi sajtó hétfőn.

Forrás: Wikimedia Commons/Chensiyuan

A hulladék nagy része műanyagA műanyaghulladék teljes felszámolását célzó programot a hirdetett brit kormány. , ami lassan bomlik le és válik mikroműanyagA természetet fenyegető eddig ismeretlen jelenséget sikerült azonosítaniuk kutatóknak. gá, amely évszázadokig a tengerben marad. Ezek az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskéket a halak tápláléknak hiszik és megeszik, és bekerülnek a városok vízvezetékrendszerébe is.

Forrás: Wikimedia Commons/Bracodbk

HorvátországErdőtűz pusztít a horvát tengerparton, több száz turistát evakuáltak. már többször kérte az Európai Bizottságot (EB), hogy tegyen megfelelő lépéseket az ökológiai katasztrófa elhárítása érdekében az Adriai-tengeren. Habár Albánia aláírta Barcelonai Egyezmény – a Földközi-tenger melletti országok megállapodása tengerük környezetvédelmének összehangolására, elsősorban a szénhidrogén- és hulladékszennyezés ellen – az onnan érkező szemét mennyisége nem csökken.

Forrás: Wikimedia Commons/ModriDirkac
Forrás: Wikimedia Commons/Cord Walter

Albánia 2009 áprilisa óta tagja a NATO-nak, ezen kívül az Európai Unióhoz is felvételi kérelmet adott be 2014-ben. Dubravka Suica dubrovniki származású európai parlamenti képviselő szerint a tagjelölt országnak kötelessége betartani és alkalmazni az uniós jogszabályokat, az EB-nek pedig támogatnia kell ezeket az országokat abban, hogy az egyezményben foglaltakat teljes mértékben végrehajtsák.

Forrás: Wikimedia Commons/Jadvinia

The Dubrovnik Times, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!