New York Top 10 látnivaló

A „Nagy Alma” vagy a „A városA világ legnagyobb szállodái. , mely sohasem alszik” csak két név a sok közül, mellyel New Yorkot illetik. Az Amerikai Egyesült ÁllamokKilenc metróvonalat köt össze New York új, gigantikus csomópontja. legnépesebb metropolisza 20 millió lakójával csak a harmadik legnépesebb város1050 méter magas felhőkarcolót terveznek Azerbajdzsánban. az amerikai kontinensen (MexikóA mexikói Xcaret Ökológiai Park. várost és Sao Paulot követve). New YorkKilenc metróvonalat köt össze New York új, gigantikus csomópontja. a világA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. egyik legpezsgőbb, legizgalmasabb városa, ám kétségtelenül nem veheti fel a versenyt néhány európai várossal látványosságait tekintve, mégis akad bőven látnivaló az érdeklődők számára.

Szabadság-szobor

Szabadság szobor

A Szabadság-szoborAlan Wolfson miniatűr épületei. a legnépszerűbb New YorkKözépkori utca York városában. -i látnivaló, nem lenne teljes a városnézésünk a Nagy Almában a legendás hely felkeresése nélkül. A Szabadság-szobor (hivatalosan: Szabadság Megvilágosítja a Világot) a Liberty Islanden található. A rézből készült szobrot 1885-ben FranciaországVadlovak a Rhone-deltavidékén. ajándékozta az Amerikai Egyesült Államoknak, a Függetlenségi Nyilatkozat centenáriumára. A 46 méter magas 225 tonna súlyú Lady Liberty a szabadság és a függetlenség szimbóluma. A talapzaton olvasható szöveg bevándorlókAmerikai bevándorlók az 1900-as évek elején. millióinak ígért szebb jövőt: „Add nekem fáradt, szegény, elnyomott tömegeidet, akik a szabadság levegőjére szomjúhoznak.”

Empire State Building

Empire State Building

Az Empire State BuildingVeszélyeztetett állatok képeit vetítették az Empire State Buildingre - Cecil képmása is megjelent. a világ talán leghíresebb felhőkarcolóLebegés a város felett - elképesztő medence épült egy amerikai felhőkarcolón. ja számos hollywoodi kasszasikernek nyújtott hátteret. 1931. május 1-jén nyitotta meg kapuit, azóta minden New Yorkba látogató turista számára kötelező program, ma is naponta 10-20.000 látogató keresi fel.

A 2001. szeptember 11. óta a World Trade CenterA New York-i Világkereskedelmi Központ története. ikertornyainak katasztrófáját követően újból az Empire State Building 447 méterével a legmagasabb épület New Yorkban. Két kilátó működik benne, a 86. emeleten egy ráccsal védett nyitott kilátó (az öngyilkosok áradata miatt kellett berácsozni) és a 102. emeleten egy üvegfallal körbevett zárt kilátó.

Times Square

Times Square

A Times Square igazából nem is egy térA világ legszebb és leghíresebb terei. , hanem a 6., 9., 39. és 52. utcaElképesztő indiai utcaképek. által határolt rész. Eredeti neve Longacre Square volt, majd miután 1904-ben a New York Times kiadója ideköltözött kapta a Times Square nevet. 1907-ben kezdődtek a ma már több mint 100 éves múltra visszatekintő hagyományos szilveszteri ünnepségek. A hely a fényes neonreklámoknak köszönheti ismertségét, melyek már a századfordulón megjelentek és a mai napig pompáznak. Az első óriás reklám a Wrigley’s rágógumi reklámja volt.

Broadway

Broadway

A Broadway a legrégebbi észak-déli irányú főútvonal a városban és mintegy 20 kilométerével az egyik leghosszabb is. Az utca és környéke lett az amerikai színházi világ világszerte ismert központja. A közismert Broadway-színház megjelölés nem csak a Broadwayen lévő intézményeket jelöli, hanem a 39 nagyobb (legalább 500 férőhelyes) színházat, melyek többsége nem a főúton található. Az úgynevezett Off- Broadway színházak 100-500 férőhelyesek, kisebb költségvetésűek és kisebb érdeklődésre számot tartók, az Off-Off- Broadway színházak közönsége legfeljebb száz fős, az ezekben játszó színészek többsége amatőr.

Múzeumok

Metropolitan

Guggenheim Museum

New York a művészetek otthona. Rengeteg galéria és múzeumKöltözik a világ legnagyobb dinoszaurusza. kínál ingyenes belépőt és tárlatvezetést főleg péntekenként, emellett néhány múzeum állandóan ingyenesen látogatható (pl. Guggenheim). New York legismertebb szépművészeti múzeuma Metropolitan Museum of Art a régi korok műveit őrzi, míg a Modern Museum of Art és a Guggenheim Museum a 20. század művészet14 híres múzeum a világ minden részéről. ét mutatja be. A természettudományi múzeumokA vízen lebegő sétaút vonzotta a legtöbb látogatót 2016-ban. közül az American Museum of Natural History a hozzá tartozó Hayden Planetáriummal a legnagyobb, itt található a világ egyik legfontosabb természeti gyűjteménye.

Central Park

Central Park

Central Park

Central ParkCsodaszép japán virágpark. , New York tüdeje ManhattanBúzamező a felhőkarcolók árnyékában - egy magyar származású művész egyedülálló alkotása. szívében helyezkedik el. A park tökéletes hely a sétálásra, kocogásra, görkorcsolyázásra, biciklizére vagy egy piknikre mind a helyiek, mind a turisták számára. Évente mintegy 25 millió ember fordul meg New York leglátogatottabb parkjában. Botanikai szempontból is jelentős 1500 fajt felsorakoztató növényZhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része. állománya mindenki számára lenyügőző látványt nyújt. A park a hatalmas zöld területek mellett büszkélkedhet több mesterséges Kilométereken át elnyúló tó jelent meg a Halál-völgy zord vidékén. val, két jégpályával, gyalogos és biciklis ösvénnyel, állatkerttel és számos játszótérrel.

Wall Street

Wall Street

Wall Street

Wall Street, egy szűk utca dél-Manhattanben Broadwaytől az East Riverig fut. Nem csak egy utca, ennél sokkal több az Egyesült Államok gazdasági és pénzügyi erejének jelképe és központja. Ez az otthona a New York Stock Exchange-nek a világ legnagyobb tőzsdéjének. Míg korábban kizárólag csak irodák, bankok és egyéb pénzintézetek voltak az utcában, ma egyre több épületet alakítanak át luxusFrank Gehry penthouse: 13 millió/hó + rezsi. lakóházzá.

Brooklyn Híd

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge

New York legismertebb hídja, a Manhattan szigetAnavilhanas Nemzeti Park - a Föld egyik legnagyobb édesvízi szigetvilága. ét és Brooklynt összekötő BrooklynKét repülőgép katasztrófája az 1960-as New York-ban. Bridge a legrégebbi függőhídA 3 legimpozánsabb vízi híd a Világon. az Egyesült Államokban. 1883-ban miután megnyitotta kapuit 20 éven keresztül a Williamsburg Bridge megnyitásáig a világ leghosszabb függőhídja volt a maga 1833 méterével. Elkészültekor az a hír járta, hogy túl gyenge és bármikor leszakadhat, ennek megcáfolására 21 elefántot hajtottak keresztül a hídon. Történelme során mentek már rajta át lovakIlyen, amikor a lovak bajszot növesztenek. , lovaskocsik, vonatok, villamosok, jelenleg azonban csak gyalogosok, kerékpárosok és autósok számára áll nyitva.

Grand Central Terminal

Grand Central Terminal

A számos felhőkarcoló között igazi kuriózum az 1887-88-ban gótikus stílusjegyekkel épült, majd 1903-1913 között átalakított Grande Central Terminal. Építészeti remekmű, úgy a szépsége és eleganciája, mint a bravúros mérnöki megoldások miatt, ugyanis igazából egy nagy útvesztő, ami összeköt minden környező utcát, épületet a földLondon és New York is víz alá kerülne, ha elolvadnának a jégtakarók. alatt lakozó megannyi vonattal. Az impozáns és szépen helyreállított csarnok napi félmillió turistát vonz a több százezer utazó mellett. Az állomás híres órája közkedvelt találkozóhely.

Carnegie Hall

Carnegie Hall

Carnegie Hall

A Carnegie Hall egy gyönyörű, tökéletes akusztikájú koncertterem, tulajdonképpen három koncerttermet foglal magában, melyek hosszú történelmük során több mint 50.000 eseménynek adtak otthont. Amellett, hogy előadásokat nézhetünk, hallgathatunk a Carnegie Hallban, vezetéssel bejárhatjuk az öltözőket, a próbatermeket és bekukkanthatunk a kulisszák mögé.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!