Neonothopanus gardner- különleges, világító gombák

Cimkék: , , , , ,

A Neonothopanus gardner a FöldAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. egyik legérdekesebb gombája, ennek ellenére nem egy túlságosan ismert gombaA világ 20 legkülönlegesebb gombája. faj. A különleges, világító gombákról először egy angol botanikus, George Gardner számolt be, róla kapta a gomba a nevét. 170 évig egyetlen darabot sem tudtak belőle találni. 2009-ben a Sanfrancisco-i Állami Egyetem kutató sikerrel jártak a világító gomba felkutatásában, így alaposan megvizsgálhatták.

Világító gomba

A világító gomba kapcsán biolumineszcenciáról van szó, erről akkor beszélünk, ha valamely élő organizmusban egy kémiai reakció fény kibocsátásával jár. A világításnak számos, a túlélést segítő szerepe van: a táplálék csalogatása, a támadó elijesztése, lehet továbbá párválasztási segédeszköz is. A kutatók úgy vélik, a gombák luciferáz enzimet termelve képesek világítani. A luciferin oxidálódva magából fényt kibocsátó folyadékot alkot. A gomba ettől a vegyülettől látszólag fényleni kezd. A gomba a fény segítségével vonzza a rovarokat, amelyek a környező területekre szórják szét a gombák ivartalan szaporító sejtjeit.

Világító gomba

Világító gomba

Világító gomba

Világító gomba

Világító gomba

Világító gomba

Világító gomba


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!