Nem víz, hanem szárazjég okozhatja a marsi barázdákat?

Francia kutatók szerint vélhetően nem folyékony víztől, hanem elpárolgó szárazjégtől származnak a Marson megfigyelt feltűnő barázdák. Cedric Pilorget és Francois Forget, a CNRS francia kutatóközpont munkatársai a Nature Geoscience című brit szaklapban mutatták be elméletüket.

mars-3

A szárazjég megfagyott szén-dioxid, amely a MarsEgymillió embert juttatna el a Marsra a következő 50-100 évben Elon Musk. légkörBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. ének legfőbb összetevője. A vörös bolygó középső szélességi köreinek lejtőin az űrszondák számos olyan képződményt fedeztek fel, amelyek a földi hegyoldalak vízlevezető folyóira hasonlítanak. Ilyen lefolyások kialakulásához több ezer köbméter vízre lenne szükség – hangsúlyozta Colin Dundas, az amerikai földrajztudományi hatóság, a U.S. Geological Survey munkatársa a tanulmányt kísérő elemzésében. A Marson lévő barázdák legfeljebb egymillió évesek, ami geológiai szempontból nagyon fiatalnak számít. A bolygó klímája ekkor még túl hidegJégbe fagyott egy szibériai kisváros, Dugyinka. volt ahhoz, hogy ilyen nagy mennyiségű vízLehetséges élet az újonnan felfedezett három szuperföldön. megjelenhessen a felszínén. A barázdák keletkezése ezért rejtélyKiderítették, hogy mi okozhatja a titokzatos rádiókitöréseket. .

marsFotó: NASAEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében.

Pilorget és Foreget alternatív keletkezési elméletet mutatott be. Véleményük szerint a Mars hasonló évszakokat él meg, mint a FöldEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében. . Ha a vörös bolygóJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. n hidegebb van, a levegőben lévő szén-dioxid megfagy, és szárazjég formájában leülepszik a talajon. Ekkor vastag, átlátszó lemezek képződhetnek. Amint a hőmérséklet emelkedni kezd, a szárazjeget elpárologtatja a NapTöbb mint kétezer éve történt, hatalmas napkitörés nyomaira bukkantak Grönlandon. . Ezt a folyamatot, amikor a jégJéggel teli krátert örökített meg a Marson az ExoMars űrszondája. a folyékony szakasz kihagyásával egyből gáz halmazállapotúvá alakul, a tudományAtomtöltettel térítenék el a Földre veszélyes aszteroidákat. szublimálásnak hívja. A szárazjéglemezek alatti porózus, fagyott szén-dioxiddal telített talajban jelentős nyomás alakul ki, amely időnként kitörést idéz elő a stabilitását vesztett felszín alól, a rajta lévő úgynevezett regolit – a felszín fizikai aprózódása, kémiai mállása és egyéb jelenségek hatására képződött törmelékes anyag – lezúdul a lejtőkön.

Ilyen módon a barázdák víz nélkül is kialakulhattak – írják a kutatók, akiknek elméletét szimulációMarsbéli tájon készülnek a vörös bolygó meghódítására Spanyolországban. s mérések is alátámasztják. Dundas rámutat arra, hogy a Mars olyan területein is láthatóak hasadékok, ahol valószerűtlen a szárazjégmodell, ez azonban nem zárja ki az elmélet helyességét. A kutatások szerint ugyanolyan felszíni képződmények különböző folyamatok hatására is kialakulhatnak.

mars-5Fotó: NASA

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!