Négyezer éves sebészkéseket tártak fel a régészek Peruban

Négyezer éves “sebészkéseket” tártak fel Peruban, ami igazolja, hogy az ősi perui orvosok sebészi beavatkozásokat végeztek a pácienseken. A dél-amerikai ország középső részén feltárt leleltek szerint a kecsuát beszélő jacsak bennszülöttek gyakorolták az orvoslást. A palakőből készült “sebészkéseket” 16 gyermek és felnőtt mumifikáLenyűgöző fotósorozat 12 állat magzati állapotban lévő kicsinyeiről. dott maradványaival együtt találták meg, akiknek teste magzati pózban nyugodott, az Andokban élt törzseinek hitvilágához illően “az újjászületésre készen”.

feltaras

Antonio Robles, az AndokAz Andokban lezuhant uruguayi rögbisek 72 napig tartó megpróbáltatásai. északi részén fekvő Huánuco tartomány Churubambában lévő helytörténeti múzeumMegsemmisült a delhi Természettudományi Múzeum teljes gyűjteménye egy tűzvészben. ának kurátora szerint a feltárásMegtalálták az óriások eltűnt városát Etiópiában. igazolja, hogy az ősi peruiak gyakorolták az orvoslást, ismerték a koponyalékelést és mumifikálást is végeztek, ami arra utal, hogy tisztában voltak bizonyos orvosi technikákkal. Robles hangsúlyozta, hogy az elvégzett sebészi beavatkozásokhoz ismerniük kellett az emberi testet, és nemcsak a holtak mumifikálásához szükséges vágásokkal voltak tisztában, hanem a gyógyító technikákkal is.

A múmiákat Limától több mint 400 kilométerre északra, a Huánuco tartománybeli Papahuasiban, a Huallaga folyó bal partján tárták fel. A régészeti helyszínen kőmozsarakat is találtak, amelyeket gyógyító növények összetöréséhez használhattak, és egyéb orvosi eszközök is előkerültek. “Nyilvánvaló, hogy a térség lakói között voltak, akik gyógyítottak, ami szokatlan, mivel az emberekHíres emberek és politikusok fiatalkori képei, amikor még nem voltak ismertek. zömmel vadászok, földművesek, gyűjtögetők és harcosok voltak. Nagyon érdekes egy olyan faluEgy elfeledett fehérorosz falu utolsó két lakója. feltárása, ahol gyógyítottak, megérdemel egy kiterjedt kutatást” – értékelte Robles. A jacsak törzs létezésének első bizonyítékait 14 éve a japánA rókák faluja Japánban. archeológus, Onuki Josio vezette régészcsapat tárta fel.

huallaga-folyo

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!