Négy és fél milliárd éves meteoritot találtak Hollandiában

Fontos utalásokat tartalmazhat a NaprendszerNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. létrejöttéről az a négy és fél milliárd éves meteoritMeteoritból készült Tutanhamon tőre. , amelyet Hollandiában találtak. “A meteoritok különlegesek, mert ilyen korú kőzetek nem találhatók a FöldA Csuri üstökös segített megfejteni a földi légkör egy titkát. ön” – mondta Leo Kriegsman geológus, a leideni Naturalis Biodiverzitás Központ kutatója.

Forrás: Naturalis Biodiversity Center

Az ököl nagyságú, mintegy 500 grammos meteorit az Amszterdamtól északra fekvő Broek in Waterland faluban zuhant át nagy sebességgel egy pajta tetőzetén januárban. Az intenzív kutatás ellenére nem találták meg a lakosok által felfedezett meteorit további darabjait.

Broek in Waterland (Forrás: arch/Wikimedia Commons)

Annak ellenére, hogy rendszerint négyévente éri meteoreső Hollandiát, nagyon nehéz az űrből érkező apró kőzetdarabokat megtalálni. Az elmúlt kétszáz év során ez volt a hatodik Hollandiában talált meteorit.

Forrás: Naturalis Biodiversity Center

“Alaposabban megismerhetjük, hogy mi történt a Naprendszerünk kezdetekor, amikor egy csillagfelhő darabokra tört, és kezdtek létrejönni az ásványok, amikor a kisbolygóNagy meglepetést okozott a kutatóknak a legveszélyesebb aszteroida. k először kezdtek kialakulni. Információt kaphatunk arról mi történt a legelején, amikor a Föld kialakult”- mondta Leo Kriegsman. A geológus szerint a meteorit feltehetően a MarsFellőtték a NASA új Mars-szondáját. és a JupiterMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. térségéből érkezett, ahol nagy aszteroidaJapán űrtörténelmet írt. öv található “sok kőzettel és kisbolygókkal”, amelyek időnként kizuhannak a pályájukról.

phys.org, Naturalis Biodiversity Center, mti


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!