Naprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése

A NaprendszerElsőként érkező távoli üzenet - először sikerült megfigyelni egy csillagközi aszteroidát. harmadik legnagyobb törpebolygóÚj képeket tettek közzé a Plútóról és holdjáról. jának holdjára bukkantak magyar és amerikai csillagEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. ászok – írta közleményében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Kiss Csaba az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjában (CSFK) működő kutatócsoportjával a HubbleMinden eddiginél távolibb galaxist fedeztek fel a Hubble űrteleszkóp segítségével. és két további űrtávcső adatai alapján bukkant rá a Naprendszer harmadik legnagyobb törpebolygójának holdjára. A The Astrophysical Journal Lettersben publikált eredmény segíthet pontosítani a holdak keletkezésének jelenlegi modelljeit, így a kozmikus múlt megismerésében is szerepet kaphat.

Kuiper-övbeli objektumok (Forrás: Wikipedia/SpaceTelescope/NASAA Nemzetközi Űrállomás elhaladása a Hold előtt. , ESA2020-ban indul az európai-orosz Hold-küldetés. , G. Bacon (STScI)

Kiss Csaba és kutatótársai a NeptunuszEddig ismeretlen törpebolygót fedeztek fel a Neptunusz túloldalán. pályáján túl elhelyezkedő Kuiper-öv objektumait vizsgálták a KeplerElőször fedezhettek fel Naprendszeren kívüli holdat. -űrtávcső mérései alapján. Így fedezték fel, hogy a harmadik legnagyobb ismert törpebolygó, a 2007 OR10 meglepően lassan forog tengelye körül. A kutatók azt gyanították, hogy a jelenség mögött egy eddig ismeretlen kísérőobjektum, vagyis egy holdA Nemzetközi Űrállomás elhaladása a Hold előtt. gravitációs hatása állhat. Az új égitest sikeres azonosításában egy másik űrtávcső, a Hubble segített, Wide Field Camera 3 nevű kamerájának archívumában egy év különbséggel két felvételt találtak a 2007 OR10-ről, melyek meggyőzően bizonyították, hogy a két objektum között gravitációs kapcsolat van.

Forrás: Konkoly Observatory/András Pál, Hungarian Astronomical Association/Iván Éder, NASA/JHUAPL/SwRI
A 2007 OR 10, a FöldEgy Földhöz hasonló bolygót fedezett fel a NASA. és a Hold méreteinek összehasonlítása (Forrás: Wikipedia/Wyattmars)

Az ESA Herschel űrtávcsövének korábbi méréseinek felhasználásával megbecsülhető volt, hogy egy nagyjából 240-400 kilométeres hold kering a mintegy 1500 kilométer átmérőjű törpebolygó körül. A 2007 OR10 holdjának felfedezésKülönleges halott csillagot fedeztek fel a Tejútrendszeren kívül. ével világossá vált, hogy a Kuiper-öv törpebolygói esetében a kísérőobjektum jelenléte szinte szükségszerű.

“Az a tény, hogy – a Sedna kivételével – az összes törpebolygó körül holdakat találunk, arra utal, hogy amikor ezek az égitestek évmilliárdokkal ezelőtt kialakultak, az ütközések jóval gyakoribbak lehettek. Mindez pedig erős kényszerfeltételeket szab az égitest-keletkezési modellek számára” – mondta el Kiss Csaba.

Forrás: NASA, ESA, Kiss Csaba (Konkoly Observatory) és J. Stansberry (STScI)

Ráadásul a holdak jelenléte az ütközések sebességviszonyairól is árulkodik, hiszen ha egymáshoz képest túl nagy sebességű objektumok ütköznek, rengeteg, a rendszertől messzire eltávozó törmelék keletkezik, épp ez a helyzet a kisbolygóövben a JupiterElső felvételét küldte el a Jupiterről a Juno űrszonda a pályára állása óta. hatása miatt. Ha ez a viszonylagos sebesség kicsi, csak becsapódási kráterA világ egyik legritkább ásványára bukkantak egy ausztráliai meteoritkráterben. jön létre. Ahhoz, hogy az összeütköző objektumokból holdak alakuljanak ki, a viszonylagos sebességnek valahol a kettő között kellett lennie – mondta el John Stansberry, a Space Telescope Science Institute (Hubble) kutatója. Az űrtávcsövek jelenlegi mérési adatai alapján nem volt bizonyítható, hogy a lassú forgás és a hold jelenléte között kapcsolat lenne. Így előfordulhat, hogy nem a most felfedezett hold a felelős a 2007 OR10 lassú forgásáért, ami ugyanakkor nem csökkenti a felfedezés jelentőségét – írta az MTA.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!