Nan Madol romvárosának rejtélye

A Mikronéziai Szövetségi Államok az óceániai Mikronéziában a Karolina-szigetekSzínes és festői falvak a Feröer-szigeteken. nagyobbik keleti részét elfoglaló állam. Az ország nevének jelentése görögül „kicsiny szigetek országa”. A 607 szigetEgy teljes szigetet evakuálnak Vanuatun egy kitörni készülő vulkán miatt. összterülete kisebb, mint egy átlagos nagyságú amerikai városKözépkori utca York városában. é, sok világtérkép nem is jelöli őket. Az ország területének kb. felét Pohnpei, a másik felét pedig a három másik szigetcsoport foglalja el, nagyjából egyenlő arányban. Mikronézia különleges10 csodálatos hely - különleges természeti képződmények. romvárosa Nan Madol, mely egy mesterséges szigetekből és csatornákból álló érdekes labirintusA legelképesztőbb labirintusrajz, amelyet 7 éven át készítettek. , mely egykor virágzó politikai és vallási központ volt.Ezer évvel ezelőtt egy zátonyra építettek a mikronéziai Pohnpei szigetTenerife - az örök tavasz szigete. énél. Mangrovefák és buja trópusi növényzet rejtik el előlünk a romokat. A Nan Madol név jelentése: ’közbeeső helyek’, ami találóan írja le a szigeteket körülvevő mesterséges csatornák hálózatát. Valószínűleg európai tengerA 10 legszebb korallsziget a világon. észek voltak az első idegenek, akik az 1800-as években rábukkantak Nan Madolra. Annyira lenyűgözte őket a látvány, hogy elnevezték a Csendes-óceánA Bainbridge Rocks különleges szigete a Csendes-óceánon. Velencéjének.

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol úgy száz évvel az érkezésük előtt rejtélyesNincs jele, hogy a rejtélyes Oumuamua több lenne, mint csillagközi aszteroida. módon elhagyatottChile elhagyatott bányavárosai. á vált. Nan Madol egy hozzávetőleg 80 hektáros területen fekszik. A 92 szigetből álló Nan Madol összes szigetének különböző célja volt. Némelyiken laktak, más szigetek például kenukészítésre vagy szertartásos táncokra voltak fenntartva. A szigeteket különböző formájúra és méretűre építették. A legtöbbet benőtte a dús növényzet, de amennyit fel lehet deríteni belőlük, az lélegzetelállító. Nan Madolt vízi közlekedésre tervezték. A csatornái olyan szélesek, mint egy négysávos úttest, és eléggé sekélyek. Dagálykor a víz mindössze derékig ér.

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol egyik legmonumentálisabb épülete a Nan Douwasnek nevezett impozáns erőd. Nan Douwas bejárata 3-4 méter vastag és 8-9 méter magas falakból áll. Ezek a szilárd tornyok ellenálltak trópusi viharoknak, sőt tájfunoknak is. Az óriási falakon belül egy nagy udvar közepén egy kő sírbolt áll. Ez az ünnepélyes hely a királyi ravatalozó. Innen tovább haladva el lehet jutni egy föld alatti átjárónak tűnő építménybe. Ez volt Nan Madol börtöne, itt tartották fogva a rabokat. A börtön tetejét egy kéttonnás kővel zárták le. Nan Madol épületeinek megépítéséhez több ezer faragatlan oszlopot kellett ideszállítani. A legközelebbi bazaltlelőhely több kilométerre található. Némelyik oszlop 5 méteres volt, és több mint öt tonnát nyomott. Van olyan alapkő, melynek súlyát 50 tonnára becsülik. Mivel a sekély vízben egy tutaj elsüllyedne ilyen tömeg alatt, nem lehet tudni, hogyan hozták őket ide, és hogyan tették őket a helyükre.

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol rejtélye kapcsán rengetek felvetés, elmélet és legenda született. Az egyik szerint sok-sok évszázaddal ezelőtt két testvér olyan varázserőt kapott az istenektől, amellyel képesek voltak a nehéz köveket elrepíteni az építkezési területre. Egy másik legenda szerint Pohnpein valamikor fejlett civilizáció élt, amely ismerte a hanghullámok irányításának a titkát, és ezáltal képesek voltak beemelni a hatalmas oszlopokat és köveket a helyükre. Azt is beszélik, hogy a hatalmas köveket, amelyekből a szigeteket építették, állíAz ezer-sziget tava. lag egy repülő sárkány segítségével mozgatták. A legelfogadottabb magyarázat az, hogy Nan Madol rengeteg ember munkája által épült fel, és évszázadokig tartott, mire befejezték. A bazaltgerendákat minden valószínűség szerint pusztán fizikai erővel emelték a helyükre, és ferdére állított pálmafatörzsekkel tették könnyebbé a műveletet.

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol, Mikronézia

Senki sem tudja pontosan, hogyan épült Nan Madol, és azt sem, hogy miért hagyták el. Sokan azt állítják, hogy Nan Madolt megostromolták és legyőzték. Mások szerint idegenek valamilyen betegséget hurcoltak Pohnpeire, ami aztán megtizedelte a lakosságot. Egy másik elmélet szerint egy heves tájfunEltűnt a Fülöp-szigetek a tájfun alatt. megsemmisítette a sziget élelmiszerkészletét, és a lakosság távozásra kényszerült. Bármi volt is az oka, mindenesetre Nan Madol legalább kétszáz éve lakatlanul áll.

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol, Mikronézia


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!