Nádhajóval szelik át a Csendes-óceánt

Ünnepélyes ceremónián avatta fel Evo Morales bolíviai elnök a Viracocha III. nevű nádhajót, amellyel egy 11 fős nemzetközi legénység arra készül, hogy a Csendes-óceánt átszelve 2017-ben a dél-amerikai kontinensről eljut Ausztráliába. Az expedíció a latin-amerikai kontinens indián őslakóinak tengerhajózási tudományEgy másodperccel hosszabb lesz a holnapi nap. át akarja bizonyítani.

Az inkaPerui kutatók igazolták az inkák eredetével kapcsolatos legendákat. főistenről elnevezett, 18 méter hosszú és 4,5 méter széles hajóVízre tették a világ legnagyobb óceánjáróját. t széles levelű nádból építették a Titicaca-tónál a bolíviai ajmara indiánok, akik 18 tonna nádat használtak fel hozzá. A Viracocha III nevű hajó 2017 februárjában a chilei Arica kikötőjéből indul útnak, mivel Bolíviának nincs tengeri kijárata.

bolivia-2A 18 méter hosszú és 4,5 méter széles hajót széles levelű nádból építették a Titicaca-tónál (Forrás: Wikipedia/Diego Delso)

bolivia-3Titicaca-tó (Forrás: Wikipedia/ Anthony Lacoste)

boliviaNádhajó a Titicaca-tavon (Forrás: Wikipedia/Thomas Quine)

Ez a hajó bolíviai, mivel alapanyaga bolíviai, építői is azok, és népünk és őseink energiáját, erejét testesíti meg” – hangoztatta az avatóünnepségen Erick Katari hajóépítő. A 11 tagú legénység chilei, bolíviai és amerikai lesz, és 18 ezer kilométert tervez megtenni hat hónapRészleges napfogyatkozás teheti próbára Európa elektromos hálózatát. alatt. Kapitánya az 51 éves Phil Buck amerikai biológus lesz. Az expedíció útközben ki fog kötni Mangareva szigetA világ első önfenntartó szigete. én a polinéz szigetvilágban, Tahitin és a Fidzsi-szigeteken is.

Evo Morales államfő az avatóünnepségen kérte “a Földanyát, hogy gondoskodjon a legénységről a kalandos úton”, és hangoztatta, hogy ha megérkeznek Ausztráliába, “hősként fogják ünnepelni őket”. David Choquehuanca bolíviai külügyminiszter szerint a hajó válságokkal teli napjainkban a népek egységének, barátságának, összhangjának és összetartozásának az üzenetét viszi.”

bolivia-4

A Viracocha III. Phil Buck harmadik expedícióElső magyarként az Antarktisz pereméről a Déli-sarkig akar síelni Wynne-Hughes Veronika. ja lesz, amellyel bizonyítani akarja, hogy Dél-AmerikaÍgy köszöntötték 90. születésnapján Amerika legidősebb, még dolgozó nővérét. ősi hajósai képesek voltak átszelni az óceánt. ThorMindennap végigmegy a hűséges kutya azon az útvonalon, amelyen elhunyt gazdijával sétált. Heyerdahl, a híres norvég tudós és kalandor hatására 2000-ben az első Viracocha nádhajón ChileA chilei Varázshegy Hotel. partjaitól a Húsvét-szigetre hajózott. 2003-ban akart eljutni Ausztráliába a Viracocha II. hajóján, de útját fel kellett adni, mert a jármű megsérült.

bolivia-5Viracocha II (Forrás: Wikipedia/Valentinapazmunoz)

“Biztos vagyok abban, hogy második kísérletünk sikeres lesz, és elérjük Ausztrália2019-től tilos lesz megmászni az Uluru-sziklát Ausztráliában. partjait” – mondta Buck még októberben, amikor a nádhajó építését felügyelte a Titicaca-tónál.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!