Mosolygó galaxisformációt örökített meg a Hubble űrteleszkóp

Mosolygó arcra hasonlító galaxisformációt rögzített egy felvételen a HubbleAz Uránusz valaha észlelt legintenzívebb sarki fényeit figyelte meg a Hubble. űrteleszkóp. Az amerikai űrügynökség honlapján közölt képen két sárga fényű égitest látható egy fényív felett, a formáció mosolygó arcot rajzolt a csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. közé. Persze van rá magyarázat: a fényív a NASACsaknem száz újabb exobolygót fedeztek fel. szerint egy galaxis1,5 milliárd pixeles fotón az Androméda-köd. , melynek alakját egy elhaladó, nagy tömegű gravitációs forrás eldeformálta és megnyújtotta.

Forrás: ESA540 km/órával csapódott a vörös bolygóba az ExoMars űrexpedíció leszállóegysége. /Hubble & NASA, Judy Schmidt

“Az alsó, íves galaxis alakja jellemzően egy gravitációs lencsehatás alatt álló galaxis alakja. Fénye a hozzánk vezető úton elhaladt egy nagytömegű objektum közelében, emiatt tűnik deformáltnak és nyújtottnak a formája” – közölte a NASA.

Forrás: NASA/ESA/Hubble

A mosolygó arc az SDSS J0952+3434 galaxishalmazban található, a felvételt a Hubble WFC3-as kamerája készítette, miközben arra kereste a választ, hogyan születnek a csillagok. A WFC3 minden eddiginél nagyobb felbontásban képes látni a távoli galaxisokat: elég nagyban ahhoz, hogy meghatározza a galaxisokA legrégebbi összeolvadt galaxist fedezték fel. helyét és tanulmányozza a benne lévő csillagformációkat. Az űrteleszkóp ismét normál üzemmódban működik, miután az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei kijavították az űrtávcső egyik giroszkópjának a hibáját.

Forrás: NASA

A Hubble magasan az atmoszféra felett működik, a légkörMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. nem zavarja az észlelésben, ezért az ötvenszer gyengébb fényű objektumokról is képes felvételeket készíteni. Az általa küldött képek bepillantást engednek a világűr1,5 milliárd pixeles fotón az Androméda-köd. eddig ismeretlen mélységeibe, az egymást valósággal felfaló galaxisok látványosLenyűgöző felvételek készültek a Jupiteren tomboló gigantikus viharról. ütközéseibe, újabb csillaghalmazok születésébe. Sikerült képet alkotni olyan távoli tájakról is, ahonnan a fénysugár több mint tízmilliárd évig utazott, mielőtt az űrtávcső kamerájába jutott, de a közelebbi égitestekről is páratlan részletességű felvételek születtek.

Forrás: NASA/Hubble Space Telescope
Forrás: NASA/Hubble Space Telescope
Forrás: NASA/Hubble Space Telescope 
Forrás: NASA/Hubble Space Telescope
Forrás: NASA/Hubble Space Telescope
Forrás: NASA/Hubble Space Telescope


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!