Mint egy szívverés, úgy pulzál a Föld mágneses mezeje

A FöldIdén is korábban jött el a túlfogyasztás napja. mágneses mezejéről gyűjtött műholdas adatokkal térképezték fel az óceánok fenekét. “Mint egy szívverés”, olyan periodikusan változik a mágneses mag felszíne, áramlásai révén pedig látható a pulzálása – közölték az Európai ŰrügynökségEgy bolygó születésének lehettek szemtanúi német csillagászok. (ESA) kutatói az Európai Geotudományos Unió (EGU) bécsi találkozóján.

Forrás: NASAKisebb lyuk keletkezett a Nemzetközi Űrállomáson egy mikrometeor becsapódása miatt. /Wikimedia Commons

A mágneses mező megvédi a Föld felszínét a világűrből érkező töltött részecskéktől, amelyek a napszél hatására sodródnak a Föld irányába. “E nélkül a védelem nélkül a légkörA második világháborúban ledobott bombák átmenetileg felmelegítették a légkört. , ahogyan mi ismerjük, nem létezhetne, és lehetetlen lenne az élet a Földön” – mutatnak rá a kutatók.

A mezőt nagyrészt a Föld belsejében “örvénylő folyékony jégóceánTöbb milliárd eurót gyűjtöttek az óceánok védelmére. ” képezi, amely úgy hat, mint egy kerékpár gigantikus dinamója. A mágneses mezőA Föld magnetoszférájáról gyűjt új információkat a NASA. höz hozzájárulnak a földkéreg sziklái, az ionoszféra elektromos áramlatai és az óceánok. Ereje és iránya állandó áramlásban van. Jelenleg sűrŰrlift - 36.000 km magasra szállítaná utasait. űsödnek a gyengülésére utaló jelek, ennek okai egyelőre ismeretlenek.

Forrás: ESA

Az ESA a Swarm-misszió keretében 2013-ban három műholdat küldött az űrbe, melyek többek között azért keringtek a Föld körül, hogy pontosabban megvizsgálják mágneses mezejét. Két szondaMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. először 460 kilométeres magasságban volt, jelenleg 300 kilométer magasan vannak, a harmadik 530 kilométer magasan kering. Különböző magnetométerekkel és más mérőműszerekkel azonosítják a Föld mágneses mezejéhez hozzájáruló különböző áramlatokat a Föld belsejében, illetve felszínén, és meghatározzák az erejüket is.

Forrás:  ESA/AOES MEDIALAB

Bár az óceánok nem túl nagy mértékben járulnak hozzá a mágneses mezőhöz, a Swarm adatai új információkkal szolgáltak a földkéregről – mondta Rune Floberghagen, az ESA missziójának menedzsere. A sós vízLehetséges élet az újonnan felfedezett három szuperföldön. vezeti az elektromos töltéseket és árapálymozgása hatására kicsi, de mérhető mágneses jel keletkezik. E pulzálás révén – hasonlóan az orvostudományban végzett mágneses rezonanciavizsgálatokhoz – megvizsgálható az óceán feneke.

A Swarm-adatok révén feltérképezték a 72 kilométer mélységben lévő meleg, viszkózus asztenoszféra és a hűvös litoszféra közötti határvonalat. Háromezer kilométer mélyen, a Föld mágneses magjában, ahol tízszer nagyobb a mágneses erő, mint a felszínen, periodikus változások is láthatóak – emelte ki Floberghagen. A szakértő ezt a mintázatot hasonlította a szívdobbanáshoz

ESA, BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!