Minden eddiginél hatalmasabb részecskeütköztetőt épít a CERN

Minden eddiginél hatalmasabb, 100 kilométeres, gyűrű alakú hadronütköztető építését tervezi a CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet). A jövendőbeli ütköztető (Future Circular Collider, FCC) nagy segítségére lesz részecskefizikusoknak az egész 21. században – írták a tudósok a koncepciótervben.

“Száz kilométeres szupravezető protongyorsítót tervezünk, amelynek az energiája akár 100 teraelektronvoltra (TeV) növelhető” – mondta Frederick Bordry, a CERNMegfejthették a neutrínók titkák. gyorsítókért és technológiáért felelős igazgatója.

nagy hadronütköztető két nagyobb detektorElőször mutatta ki a szellemrészecskék nyomát a CERN különleges neutrínódetektora. ának egyike (Forrás: CERN/Maximilien Brice

Az új részecskeÚj egzotikus részecskét figyeltek meg a nagy hadronütköztetőben folyó kísérletekben. ütköztetőt arra tervezték, hogy új generációs, szupererős mágneseket használva új lehetőségeket teremtsenek a fizikában, többek között a 100 teraelektronvolt vagy annál is nagyobb energia elérést. Az új kutatóberendezéssel pontosan lehet tanulmányozni többek között azt, hogy hogyan lép interakcióba egy Higgs-bozonÚjabb mérföldkőhöz értek a tudósok az isteni részecske kutatásában. egy másik Higgs-bozonnal, az úgynevezett elektrogyenge szimmetria szerepének feltárása pedig az univerzumÖregebb az univerzum, mint gondoltuk. történetének tanulmányozásában jelenthet áttörést a CERN szerint.

Forrás: Future Circular Collider 

Az FCC felépítésének teljes költsége elérheti a 24 milliárd eurót. A koncepciótervet részecskefizikusok nemzetközi csoportja vizsgálja meg más tervekkel együtt a 2020-ban publikálandó európai részecskefizikai stratégia elkészítése során.

Forrás: Future Circular Collider 

Az FFC elődjét, a nagy hadronütköztetőRekordnagyságú energián ütköztették az ólommagokat a nagy hadronütköztetőben. t (LHCRekordnagyságú energián ütköztették az ólommagokat a nagy hadronütköztetőben. ) december elején karbantartásra leállították. Kísérleteinek egyik legérdekesebb eredménye, hogy 2012-ben – fél évszázaddal a feltételezésük után – sikerült bizonyítani az “isteni részecskének” is nevezett Higgs-bozon létezését. 2018-ban az LHC ATLASElképesztően ügyes az Atlas nevű robot legújabb változata. kísérletBizonyos organizmusok a Marson is életben maradhatnak. ével bizonyították a Higgs-bozon B-kvarkokra való szétesését is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!