Milliók halálát okozhatják a szuperbaktériumok a következő évtizedekben

Mintegy 2,4 millióan halhatnak meg a több antibiotikumnak is ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumokAz erszényes ördög anyateje legyőzheti a szuperbaktériumokat. okozta fertőzésekben Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában 2050-ig – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentéséből.

Négy halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. álesetből három azonban megelőzhető lenne, ha évente fejenként csak 2 dollárnyi (560 forint) összeget költenének az országok olyan egyszerű dolgokra, mint a kézmosás vagy a szükségtelen antibiotikumEzerszer hatékonyabb antibiotikum fejlesztésével akarják felvenni a harcot a szuperbaktériumok ellen. -felírás megállítása – áll az elemzésben.

A becslések szerint Dél-Európa országaiban a legnagyobb a kockázat: OlaszországSzürreális látványt nyújt Dél-Tirol egyik legkülönlegesebb természeti képződménye. , GörögországHadgyakorlat miatt sodródhatott partra tucatnyi delfin a görög szigeteknél. és Portugália lesz az élen az OECD-országok között a fertőzések okozta halálozási arányok toplistáján.

Forrás: MRSA, a legismertebb szuperbaktériumSzuperbaktériummal fertőzöttek a riói strandok.  (Forrás: NIAID/flickr)

A modern orvoslás egyik legnagyobb fenyegetésével szembe lehetne szállni a jobb higiénia előmozdításával, az antibiotikumok indokolatlan felírásának befejezésével, a betegek gyorstesztelésével, hogy eldöntsék, baktériumSzuperbaktériummal fertőzöttek a riói strandok. - vagy vírusfertőzés miatt fordultak-e orvoshoz, a gyógyszerfelírás késleltetésével, valamint tömegtájékoztatási kampányokkal. Akár egy éven belül is kifizetődnének egy-egy átfogó egészségA kávézás csökkentheti a szív- és az érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. ügyi intézkedéscsomag befektetései, hosszú távon pedig évente 4,8 milliárd dollárt lehetne megtakarítani a jelentés szerint.

Klebsiella pneumoniae (Forrás: Centers for Disease Control and Prevention)

Az összes vizsgált országban átlagosan 17 százalék volt az antibiotikumrezisztens fertőzések aránya 2015-ben, de jelentős különbségek mutatkoztak az egyes országok között. Törökországban, Koreában és Görögországban hétszer akkora az arány (nagyjából 35 százalék), mint Írországban, Hollandiában és Norvégiában, ahol a legalacsonyabb (5 százalék) a ráta. Magyarországon 22,2 százalékot mértek.

Az alacsony és közepes jövedelmű országokban már most magas az arány, és a becslések alapján növekedni is fog. Brazíliában, Indonéziában a fertőzések 40-60 százaléka már most rezisztens. Ezekben az országokban a fertőzésekkel összefüggő halálozási arány növekedése 4-7-szer akkora lehet 2050-ig, mint az OECD-országoké.

Noha a rezisztens fertőzések átlagos növekedése lassulni látszik, a jelentés szerint komoly okok vannak az aggodalomra. Az OECD-országokban az úgynevezett második és harmadik vonalbeli, tehát a legfejlettebb és a leghatásosabb antibiotikumoknak is ellenálló fertőzések aránya 2030-ra 70 százalékkal növekedhet az előrejelzések szerint a 2005-ös arányhoz képest. Leginkább az egyévesnél fiatalabb gyerekekAz elmúlt 25 évben a felére csökkent a gyermekhalandóság. és a hetvenévesnél idősebbek vannak kitéve az antibiotikumoknak ellenálló fertőzéseknek, amelyek a férfiaknál nagyobb eséllyel alakulnak ki, mint a nőknél.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!