Miamit és News Orleanst is el fogja nyelni az óceán

Bárhogyan harcoljanak is az éghajlatváltozás ellen, MiamiLátványos képek Miami háborgó egéről. t és News Orleanst több más amerikai várossal egyetemben el fogja nyelni az óceán egy tanulmány szerint. Az éghajlatváltozásban már megindultak olyan folyamatok, melyek viszafordíthatatlannak látszanak, ennek következtében lassan megemelkedik a tengerszint, ezért menthetetlennek látják amerikai kutatók Miami és New Orleans városKözépkori utca York városában. át is. Minden erőfeszítés ellenére elnyeli majd  őket az óceán, bár a folyamat lelassítható a széndioxid-kibocsátás drasztikus csökkentésével.

A tengerszint emelkedése több amerikai várost fenyeget

“Számos városunk jövője a szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó döntésünktől függ, de számításaink szerint úgy tűnik, hogy némelyek számára már túl késő” – mondta Ben Strauss, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, azaz a PNAS-ban megjelent tanulmány fő szerzője. Strauss szerint nehéz elképzelni, hogyan tudnák hosszabb távon megvédeni a floridai Miamit. Strauss szerint a mészköves talajra épült Miamit a tenger2,3 méteres vízszintemelkedést jelenthet egy foknyi meleg. vízszintjének emelkedésétől a gátak nem tudnák megvédeni.

A tengerszint emelkedése több amerikai várost fenyeget

A Central amerikai civil szervezet tengerek szintjével foglalkozó részlegének alelnöke és társai szerint a délkeleti szövetségi államban, Floridában található a vízValószínűleg folyékony sós vizet találtak a Marson. által veszélyeztetett legtöbb amerikai nagyváros. A tudósok a veszélyeztetett amerikai térségekre összpontosítottak, ahol jelenleg legalább 20 millió ember él, 40 százalékuk Floridában. A tanulmány szerint Florida után KaliforniaMegfejtették, hogy mi okozta a Kaliforniában pusztító ritka „tűztornádót”. , Louisiana és New YorkOne World Trade Center lesz New York legmagasabb felhőkarcolója. állam forog a legnagyobb veszélyben. A zenéjéről és konyhaművészetéről ismert New Orleans máris süllyedőben van. Sokkal rosszabbak a kilátásai, mint Miamié – vélte Strauss.

A tengerszint emelkedése több amerikai várost fenyeget

A tengerszint emelkedése több amerikai várost fenyeget

A kutató szerint 4,9-9,9 méterrel emelkedik a tengerek szintje, ha 2100-ig semmi sem történik a fosszilis energiahordozók52 évre elegendő a Föld olajtartaléka a jelenlegi kitermelési szint mellett. fogyasztásának csökkentése érdekében. A vízszintnövekedés várható időpontját azonban Strauss nem tudta előre jelezni. New YorkKözépkori utca York városában. városa szintén veszélyben van, a legrosszabb forgatókönyvek szerint a nagyváros 2085 után már nem lesz lakható – vélik a kutatók.

A tengerszint emelkedése több amerikai várost fenyeget

A Climate Central honlapján elhelyezett kalkulátor segítségével nyomon követhető az általános felmelegedésnek az amerikai parti városokra gyakorolt hatása. A hónap végére várhatóan elkészül a világ városainak kalkulátora is. Egy határozott döntéssel azonban, amellyel 2050-re az 1950-hez közeli szintre lehetne csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, változtatni lehetne a dolgokon.

A tengerszint emelkedése több amerikai várost fenyeget

A tanulmány szerzői kétfajta forgatókönyvet vázoltak fel. Az egyik szerint a szén-dioxid-kibocsátás nem változik, és továbbra is hozzájárul az AntarktiszÁtrajzolhatja a Föld képét az Antarktisz olvadó jege. gleccsereinek olvadásÉrdekes felfedezésre jutottak a kutatók a leggyorsabb gleccser tanulmányozása során. ához, amely folyamat egyes tudósok szerint máris visszafordíthatatlan. A másik szerint radikális fordulat következne be, amelynél a világ 2020-ban érné el a szén-dioxid-kibocsátás csúcsát. Ez utóbbi forgatókönyv radikálisabb annál, amelyet a tervek szerint az EU ismertet a novemberi-decemberi párizsi klímakonferencián: 50 százalékos csökkentést irányoz elő 2050-re az 1990-es szinthez képest, valamint a “szénsemlegesség” bevezetését 2100-ig.

A tengerszint emelkedése több amerikai várost fenyeget

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!