Meteoritból készült Tutanhamon tőre

Új vizsgálatok eredményei alapján a kutatók úgy vélik, hogy TutanhamonTutanhamon két nővére közösen uralkodhatott a legendás fáraó trónra lépése előtt. fáraó tőre olyan anyagból készült, amely szó szerint az űrből érkezett. A Pisa University olasz kutatói és a kairóEgyiptom az 1870-es években. i Egyiptomi Múzeum régészei röntgenfluoreszcens spektrometriával állapították meg a tőr összetételét, így az nem sérült meg a vizsgálatban. Kiderült, hogy a pengében lévő vas nagy százalékban tartalmaz nikkelt, nyomokban kobaltot, foszfort és más anyagokat, amikből úgy tűnik, hogy a tőr eredeti anyaga a FöldElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. ön kívülről való, meteorvasból készült. A konkrét összetétel alapján a régészek pontosan is be tudták azonosítani a meteoritot, amelyik anyagA világ legkönnyebb szilárd anyagát alkották meg Kínában. ából a fegyver készült.

tutanhamon-2

A Vörös-tengerHot Water Beach -Termálfürdő egy Új-Zélandi tengerparton . 2000 kilométeres sugarában előforduló összes ismert meteoritot átvizsgálva először 20 vasmeteoritra szűkítették le a kört. Daniela Comelli kutató a Discoverynek elmondta, hogy a tőr a nikkel- és kobalttartalma alapján a Kharga meteroitból való, amit 2000-ben találtak meg a Mersa Matruh nevű mészkőfennsíkon, a tengerparton, 150 mérföldre nyugatra Alexandriától, EgyiptomHatalmas titkos kamrát találtak a gízai nagy piramisban. második legnépesebb városától.

A meteoritok fémjeiből készült tárgyakat az ókori Egyiptomban nagyon értékesnek tartották. Mivel az égből érkező isteni jelnek tekintették földre zuhanásukat, értékes tárgyakat készítettek belőlük. Tutanhamonnak, a 18 évesen elhunyt gyerekfáraónak ráadásul nem ez volt az egyetlen ritkaRitka, különös kinézetű cápát fogtak a dél-ausztrál partoknál. ékszere: szkarabeusznyaklánca valószínűleg szilíciumüvegből készült. Ezt az anyagot egy másik, líbiai sivatagba lezuhant meteoritFényes tűzgömb az égen – videó a Miskolc felett megsemmisült meteoritról. hozhatta létre, amikor megolvasztotta a homokot.

tutanhamonA kairói Egyiptomi Múzeumban kiállított tőrt 1925-ben írta le Howard CarterTutanhamon sírjának feltárása. régész, aki felfedezte Tutanhamon sírját. 

tutanhamon-3Tutanhamon aranyból készített halotti maszkja


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!