Mesterséges intelligencia fedezte fel a Naprendszer mását

Felfedezték egy távoli csillagRekordideje, egy évtizede nyel el egy csillagot egy fekete lyuk. , a KeplerPokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó. -90 nyolcadik bolygóFelemészti saját gyűrűit a Szaturnusz. ját, ezzel a rendszer planétáinak száma nyolcra nőtt, ami annyi, mint a NaprendszerÁtlépett a csillagközi térbe a Voyager 2 űrszonda. é. A Kepler-90 így a Naprendszeren kívül a legtöbb bolygóval rendelkező csillag, amit valaha felfedeztek. A csillag csak kicsit forróbb és nagyobb a Napnál, a kutatók eddig hét bolygójáról tudtak.

A legújabban azonosított bolygóval együtt “a Kepler-90 az első csillag, amelynek ugyanannyi bolygója van, mint a mi Naprendszerünknek” – mondta Christopher Shallue, a GoogleA Google új budapesti irodája, amelyet a város híres fürdői ihlettek. informatikusa. A keresőóriás mérnökei a mesterséges intelligenciaMesterséges intelligencia adta vissza egy rádióriporter hangját. gépi tanulás elnevezésű programját használták a Naprendszeren kívüli bolygóÉlet után kutatnak egy újonnan felfedezett közeli, csupán 11 fényévre lévő bolygón. k felkutatására.

Forrás: NASAÁtlépett a csillagközi térbe a Voyager 2 űrszonda. /Ames Research Center/Wendy Stenzel

A felfedezésSzerves vegyületek gazdag lelőhelyét mutatta ki a Marson a Curiosity. az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Kepler űrtávcsöve által gyűjtött adatokon alapult. A csillag távol, a Földtől 2545 fényévre található, ám bolygórendszere a Naprendszeréhez hasonló elrendezést mutat. “A Kepler-90 csillagrendszere a mi Naprendszerünk egy kicsinyített változata. Belül kisebb, kívül nagyobb planéták keringenek benne, csak egymáshoz sokkal közelebb” – magyarázta Andrew Vanderburg, az austini Texasi Egyetem kutatója, a nyolcadik bolygó egyik felfedezője.

A Kepler-90 bolygói annyira közel keringenek egymáshoz, hogy a legkülső planéta ugyanolyan távolságra van a csillagától, mint a FöldRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. a Naptól. Mivel az új bolygó, amelyet Kepler-90i-nek neveztek el, a rendszeren belül sokkal beljebb kering a csillagához, felszínén perzselő forróság uralkodik, nagyjából 425 Celsius-fok. A bolygó 14,4 napKülönleges hullámokat fedeztek fel a Napon, melyek létezését már évtizedek óta kutatják. alatt kerüli meg csillagát. A mesterséges intelligencia segítségével fedeztek fel korábban egy másik csillag körül egy Föld nagyságú bolygót, a Kepler 80g-t. Az utóbbi évtizedekben mintegy 3500 Naprendszeren kívüliHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. , úgynevezett exobolygóRitka elemek jelenlétét mutatták ki egy pokolian forró exobolygó légkörében. t azonosítottak.

NASA, BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!